Ранното прохождане на децата води до болки в коленете

PRINT
alt

Много пациенти се оплакват от болки в коленете, особено при изкачване и слизане по стълби, при клякане и при изправяне. Явлението добива масов характер в съвременното българско общество заради модата децата да прохождат преди да са навършили една годинка, заяви известният ортопед д-р Янаки Янакиев от болница „Медлайн“.

Не гонартроза, а увреждане между капачката и хрущяла на бедрото

студени крака„Отива пациентът при личния лекар, правят му снимки и му слагат диагноза „гонартроза„. Дават му хапчета, болките отминават, но после пак се появяват. Така си кретат хората“, описа одисеята на болните завеждащият на ортопедичното отделение. Според него в повечето случаи обаче не става дума за гонартроза, а за артроза между бедрената и подбедрената кост – увреждане между капачката и хрущяла на бедрото.

То се установява по категоричен начин, когато лекарят направи на болния теста на Кларк. Диагнозата се потвърждава и след изследване с апаратура – ехограф или ядрено-магнитен резонанс. Тогава се вижда, че капачката се трие с бедрото, защото е изместена встрани, по-често навън, но понякога и навътре. 70 процента от нарочените, че имат гонартроза, на практика имат проблем с капачката.

Риск от изкривяване на краката при децата

Причините са много, но в последно време най-честата е модната тенденция децата да прохождат рано-преди на навършат една година, заяви д-р Янакиев. Майките и бабите карат малчуганите да ходят още в седмия-осмия месец, само за да се похвалят в градинката колко бързо се развива детето.

Има надпревара между родителите, а се пренебрегва нормата – че децата трябва да прохождат на година и повече, изтъкна ортопедът. Така ранното прохождане се превръща в заплаха за здравето по-късно. Краката на малчуганите се изкривяват под формата на буквите Х или О.

Действително в повечето случаи те се изправят до 5-6-годишна възраст, но дори и тогава капачката на коляното си остава във вътрешната или външната част на крака. Това води да изхабяване на хрущяла, който е много плътен и понякога издържа до навършване на 30-35 години, но не са редки случаите, когато болката започва и след 25 г. Ако деформацията е по-силно изразена, болките могат да започнат и в пуберитета.

Болките са причинени от механичен проблем

Усеща се като прищракване в коляното характерно при клякане, изправяне, слизане по стълби, работа в седнало положение, дълго пътуване в автобус, защото краката са свити. Болките са причинени от механичен проблем, който не може да бъде решен с медикаменти. Няма как с хапчета да преместим капачката, каза д-р Янакиев и добави, че в този случай физиотерапията и ребалитацията също не помагат.

Единственият начн да се реши проблемът е да се центрира отново капачката на физиологичното й място – в жлеба. „Това нещо се правеше преди с доста сериозни и тежки операции, които включваха прерязване на констна структура под коляното с цел да се се повдигне капачката нагоре. Но от известно време в Англия бе създадена нова операция, при която за 10 минути с един малък разрез отстрани се отпускат т. нар. панделки, които придържат капачката в изместено състояние“, обясни завеждащият.

След интевренцията пациентът да се изправи моментално и да ходи. Не се използват патерици бастуни, шини и протези. Няма гипсове, проходилки и шини. Няма възстановителен период. Операцията се прави с местна анестезия на самото коляно. Разрезът е малък – 1-2 сантиметра, който на дамите се зашива козметично, за да не се притесняват. При повечето пациенти това води до пълно премахване на болките, а при други – до значителното им намаляване. От началото на годината в болница „Медлайн“ са направени операции на повече от 20 пациенти. И всички те са постигнали отличен ефект – нямат оплаквания и болки.

Ирена Георгиева

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Ранното прохождане на децата води до болки в коленете беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *