Проверяват за диабет деца от 4 до 7 клас

PRINT

„Сладка ли е кръвта на хората, които имат диабет“ и „Защо при захарна болест не можем да ядем шоколад“ питаха деца от 105 СОУ „Атанас Далчев“, където стартира информационна кампания за болестта. Лекари ендокринолози проведоха скрининг на 40 ученици. За радост нямаше нито едно дете с повишени нива на кръвна захар, обобщи резултатите началникът на детската клиника по ендокринология в Педиатрията доц. Мая Константинова.

Всички ученици, които се подложиха на тестовете бяха доброволци и сами изявиха желание да бъдат включени в програмата. Тестването се извърши с изричното съгласие на родителите.

Освен тестването на нивата на кръвна захар, лекарския екип от детската клиника по ендокринология изнесе на децата и презентация в час на класния какво представлява диабета и какви са рисковите фактори. „Нуждаем се от спешно обучение както на децата, така и на родителите им. В момента учениците с диабет се крият в тоалетните, за да си сложат инсулин“, обясни доц. Константинова. Поне 30 минути на ден спорт са нужни, за да се предпазват децата от рискови фактори като затлъстяването, обясниха лекарите пред учениците в 105 СОУ.

Информационната програма „Открито за диабета“ е дългосрочна инициатива, която има за цел да наруши стигмата, поставена от обществото върху диабетиците. Статистиката показва, че тип 2 диабет, известен сега като старчески, зачестява сред все по-млади хора и деца. Около 1600 пък са децата в България, които са болни от диабет тип 1 и имат нужда от инсулинова терапия“, обясни доц. Константинова. Ранната диагноза на това хронично заболяване и своевременното му лечение остава единственият решаващ фактор за подобряване на прогнозата на живота.

Целта на информационната програма „Открито за диабета“ е да обхване учениците между 4 и 10 клас в над 40 училища на територията на България. Така ще бъде създадена база данни, която може да послужи на държавата за вземане на правилните решения в областта на здравеопазването. 52,6 милиона души, или 8,1% от възрастното население на Европа, са били болни от захарен диабет през 2011 г. Прогнозира се, че броят на хората с диабет в световен мащаб ще нарасне до 552 милиона души към 2030 г., което означава, че на всеки 10 секунди още трима ще бъдат диагностицирани с диабет.

Свързани теми:

Може ли грипът да предизвика диабет?

Стволови клетки от пъпна връв помагат поне при 7 болести

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Проверяват за диабет деца от 4 до 7 клас беше последно модифицирана от: април 13th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *