Прегледайте се безплатно за туберкулоза тази седмица

PRINT
пневмония ХОББ

Туберкулозата е коварно заболяване, което ес свързва преди всичко със заболяване на белия дроб. Тя обаче може да засегне всеки орган в човешкия организъм. При това „жълтата гостенка“ продължава да бъде сериозен проблем в България. Туберкулозният бактерий се открива дори при малки деца, а лечението е трудно и продължително. Понякога болестта може да протича скрито и да се изяви с усложнения.

Затова навременната диагноза е изключително важна. От Министерство на здравеопазването обявиха, че в лечебните заведения за диагностика и лечение на туберкулоза стартират безплатни прегледи за туберкулоза от 19 до 23 юни 2017 г „Дни на Отворени врати”. Списък на лечебните заведения с адреси – вижте по-долу. 

Тази инициатива се осъществява по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза”. Програмата е към Министерство на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

По време на дните на Отворени врати на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултация с лекар. На съмнителните за туберкулоза лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.

Кампанията откри над 1000 болни от туберкулоза и 3650 с латентна форма на болестта

Дните на Отворени врати е ежегодна проява, която стартира през 2009 г. По време на проведените „дни” в периода от 2009 г. до март 2017 г. броят на анкетираните за туберкулоза лица е 93 509, като бяха открити 1 039 лица с туберкулоза и 3 650 лица с латентна туберкулозна инфекция. Данните сочат, че се постига добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция. По време на проведените през месец март 2017 г. „Дни на Отворени врати” броят на анкетираните за туберкулоза лица е 3 392. 37 от тях се оказват с туберкулоза и са насочени своевременно за лечение. 189 са открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

През годините инициативата е доказала своята ефективност както за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването, така и  за популяризиране на здравословния начин на живот.

Списък на болниците за безплатни прегледи

[Общо: 4    Средно: 4/5]
Прегледайте се безплатно за туберкулоза тази седмица беше последно модифицирана от: април 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *