Опасен чревен вирус в Испания, може да дойде и към нас

PRINT
повръщане и гадене

Опасен щам на чревен вирус е натръшкал 87 деца в област Каталуния, Испания. Риск съществува и за България заради интензивния туристически обмен, а и много българи, които работят там, се връщат през лятото в родината. Предупреждение за това е изпратено от Европейския център за контрол на заболяванията, съобщават от Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). “Това е А71 (EV-A71), който протича с неврологични оплаквания и при усложнения може да се развият остра вяла парализа, менингит или енцефалит”, поясни проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология. Въпреки че е чревен вирус, щамът по правило не предизвиква диария. Първите признаци са:

  • температура около 38 градуса,
  • болки в мускулите,
  • силна отпадналост,
  • главоболие.

Усложненията са най-често при децата. Много от болните деца в Испания се лекуват в болница, някои са дори в реанимация. Бъдете внимателни ако пътувате в Испания. Не влизайте в близък контакт с видимо болни и спазвайте изрядна лична хигиена. Мийте ръцете редовно и задължително вземайте душ преди и след басейн, съветва проф. Кантарджиев. У нас е имало ендемични взривове на този вирус през 70-те години на ХХ век, като неврологичните усложнения са били много тежки, допълва и националният здравен инспектор Ангел Кунчев.

В момента в София се разпространява инфекция, подобна на грип, която протича с висока температура, продължителна кашлица и диария. Става дума за аденовирус, който е изолиран от проби на болни. Инфекцията прилича на грипна, но не протича с усложнения, например пневмонии, както става при грипа, обяснява проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология. Аденовирусът причинява още болки в мускулите и силна отпадналост.

В НЦЗПБ изследват насочено и за ентеровируси, особено сред деца, тъй като сезонът на чревните инфекции започва с първото затопляне. До момента не е засечен ентеровирус, каза още проф. Кантарджиев. Тези вируси причиняват диарии, висока температура, обезводняване, но най-опасни са щамовете, при които се стига до менингит.

Бактериите също причиняват доста неприятности през лятото. В топлото време те се размножават усилено, особено ако намерят благоприятна среда. Щом температурите навън станат около 30 градуса, храната у дома трябва да се държи в хладилника, напомни микробиологът. Заради по-хладното време през последните седмици хората позабравиха за този важен навик, но това създава риск от хранителни инфекции.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Опасен чревен вирус в Испания, може да дойде и към нас беше последно модифицирана от: май 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *