Не млякото, а чаят гарантира здрави кости

PRINT
билков чай ползи

Чаят, а не млякото е напитката, която ще ви гарантира здрави кости, съобщават австралийски учени. Три чашки черен или зелен чай дневно допринася значително за това, да имаме здрави кости. Остеопорозата е едно от най-коварните заболявания, защото настъпва без осезаеми симптоми. Често хората разбират, че страдат от нея, когато си счупят кост след незначително падане. В САЩ и Европа около 30% от жените в менопауза имат остеопороза. Около 40% от дамите в тази група ще счупят кост и ще имат трудности със зарастването й.

Затова изводите от проучването с участието на 1200 възрастни жени в Южна Австралия имат голямо значение. Те били наблюдавани в продължение на 10 г. от учени на Университета Флиндерс. Жените били редовно разпитвани за начина си на хранене, питали ги и колко чаши чай пият дневно. За тези 10 г. 288 жени от групата получили някакви фрактури, 129 от тях били на бедрото.

Тези, които пиели поне 3 чаши чай дневно имали с 30% по-малък риск от счупване на крайник отколкото другите, които пиели рядко или никак от тази напитка. Интересното е, че резултатите оставали същите и когато се вземели предвид и други рискови фактори като пушене или липса на движение. Учените предполагат, че защитният ефект на чая за костите идва от антиоксиданти в чая – флавоноиди. Хипотезата е, че тези флавоноиди подпомагат обновяването на костните клетки – процес, който се забавя с възрастта. В същото време забавят и ерозията на костите.  Това е важен извод за хората в напреднала възраст, когато двата процеса – разграждане и изграждане на костната материя, изпадат в дисбаланс. Разграждането взема преднина.

Флавоноидите, които се срещат също и в зеленчуците, са полезни и за здравето на сърцето. А пък е известно, че здравото сърце влияе и за здравето на костите. Кафето също съдържа известно количество флавоноиди, но за жените чаят е много по-важен източник на тези антиоксиданти.

Други експерти от Австралия подчертават, че за здравето на костите е важно да се спазва балансирана диета, богата на продукти с калций, протеини и много пресни плодове и зеленчуци.

[Общо: 3    Средно: 5/5]
Не млякото, а чаят гарантира здрави кости беше последно модифицирана от: януари 9th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *