Навикът да се безпокоим може да ни докара язва

PRINT
депресия аспергер аутизъм

Тревожността наред с инфекцията с бактерията хеликобактер (Helicobacter Pylori) е основна причина за възникването на язвата на стомаха и дванадесетопръстника, съобщава Science World Report. Заболяването е неприятно, освен това при някои пациенти може да се стигне до кървене или дори смърт.

Връзката на язвата с бактериалната инфекция е известна от доста време. Сега обаче изследователи от университета в Ню Йорк открили, че съществува и друга причина – продължителните тревоги. Язвата е е сложно заболяване, за чието възникване роля играят много фактори, казва ученият Фарах Такса, чиито екип е специализиран по депресията и тревожните разстройства. При някои хора с това заболяване няма инфекция с бактерията Helicobacter Pylori, както и не при всички, заразени с нея, се развива язва.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Помага ли хлебната сода при болести
Хранене при язва и гастрит
При коремна болка, киселини и гадене се изследвайте за бактерията хеликобакер
Скоро ще лекуват язва с морска вода

За новото проучване учените използвали данни от изследвания с участието на повече от 2000 души. Сега целенасочено се търсела връзка между нивото на тревожност и язвената болест. Под внимание са взети фактори като малтретиране в детска възраст, пасивно пушене, невротизъм и демографски характеристики (възраст, семейно положение, пол, образование и доходи). Нито един от тези фактори не променял наличието на ясна връзка между тревожността и язвата. Затова учените планират да продължат изследванията си и да разгадаят каква точно е връзката между това психическо състояние и появата на ранички по стомашната лигавица.

Източник: Science World Report

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Навикът да се безпокоим може да ни докара язва беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *