Мазната риба помага на деца с алергичен ринит

PRINT
деца ученици

Яденето на мазна риба помага на деца с алергичен ринит. Това установиха експерти от Клиниката Кливланд. Алергичният ринит е възпалително заболяване на лигавицата на носа, чиито симптоми са подуване и запушване на носа, кихане и сърбеж.
Среща се при 12% от децата след 4-годишна възраст, които са в контакт с космати домашни любимци или прах. Малките се оплакват от кихане, хрема или проблеми с очите. Ощ нещо: 21% от 1590 деца, които не са имали симптоми на ринит до 8 г. към 16-ата си година страдали от алергичен ринит, а 15% – от неалергичен ринит.

Ринитът се среща нерядко при децата, затова специалистите направили проучване сред родители и деца. Накарали ги да попълнят въпросници. Целта била да се изясни колко често децата ядат 98 видове храни и напитки, популярни в Швеция. Фокусът бил най-вече върху това, колко често децата хапвали от по-мазните риби (херинга, скумрия или сьомга) и по-малко мазните (треска, полок, щука, риба тон и риба пръчки).
При децата, които често хапвали мазни риби, рискът от алергичен ринит падал с цели 50%. Учените добавят, че ако 8-годишното дете яде риба, това означава, че менюто му е с високо качество. Има и друг плюс – като цяло децата, които ядат риба, обичат да опитват нови храни и да се хранят по-балансирано в сравнение с тези, които не консумират риба.

Източник: Zeenews

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Мазната риба помага на деца с алергичен ринит беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *