Мъгла и лошо време ни мъчат, как да се чувстваме по-добре

PRINT
главоболие мигрена

През по-голямата част от седмицата се очакват мъгли. Те оказват влияние на всички, като най-негативно се отразяват на хората с вирусни инфекции или с дихателни заболявания. Могат да станат причина за необяснимо главоболие. Мъглата представлява кондензирана пара, около чиито съставни елементи се събират твърди прахообразни частици, вируси и бактерии. Те нарушават целостта на нежната лигавица на горните дихателни пътища и дават възможност за много по-лесното проникване на вирусите и бактериите. Към това се добавя и ниската външна температура и отслабеният през зимата имунитет.

Мъгливото време влошава симптоми като хрема и кашлица

На болните от бронхит и пневмония започва да не им достига въздух. Затова за тях е препоръчително да стоят у дома и да сведат до минимум излизанията в мъгливо време. Мъглата се отразява зле и при проблеми в ставите и костите. Болните от артрит и остеопороза може да усетят изостряне на оплакванията. Мъглата потиска и емоционално.

Като защита от вредните ефекти е добре да приемаме често топли течности. С най-благоприятен ефект са чайовете от липа, мащерка, жълт кантарион, лайка. Добре е да се диша през шал , но това губи смисъл след навлажняването му, тъй като след това по мократа тъкан полепват бактериите и вирусите и тя изчерпва ролята си на защитен филтър.

Лошото време – причина за високо кръвно и главоболие

За добър въздух вкъщи трябва да чистим щателно с прахосмукачка със сменен филтър поне 2 пъти седмично. Подовете, които го позволяват, трябва да се мият или бършат с влажен моп. Използвайте постелки пред вратите, за да може мръсотията от улицата да остане навън. Не пушете у дома. Проветрявайте помещенията поне 2 пъти дневно за по 15 минути.

Понижаването на атмосферното налягане при облачно и дъждовно време се отразява зле на повечето хора. При хипертония скача кръвното, други страдат от главоболие или болки в ставите и костите.

В ранните следобедни часове, когато температурите са най-благоприятни, правете разходка на открито за поне 15 минути, която ще спомага за повишаване на хормоните на щастието.

Как да си набавим важни витамини и минерали през зимата

През студените зимни месеци е важно да се приемат повече плодове и зеленчуци, тъй като те предоставят нужните за добър имунитет витамини и минерали. Усвояват се най-добре, когато се консумират сурови или приготвени на пара. Рибата, особено морската, е ценен източник на важните омега-3 мастни киселини. Месото и млечните продукти предоставят на тялото ни нужните протеини, които помагат на тялото да генерира повече собствена топлина през зимата. Снабдяват телата ни с витамин D, който подкрепя защитните сили на организма, участва в разпределението на калция и фосфора. Нашето тяло има способността да го синтезира с помощта на слънчевата светлина, а през зимата тя е малко.

Витамините от група В подобряват физическото състояние и имунитета, дават енергия и влияят добре на нервната система. Ще си ги набавите от бобовите растения, растителните кълнове, ядките, кваса, рибата, червеното месо, черния хляб, ечемика, кафявия ориз. Витамин С също подкрепя имунитета и е ценен антиоксидант. Ще го откриете в цитрусовите плодове, зелето, магданоза, червената боровинка, шипките, както и в сока от червена боровинка.

Голяма роля за здравето през зимата има цинкът. Съдържа се в по-големи количества в дроба, месото, морската храна, пшеничния зародиш, кваса, слънчогледовото и тиквеното семе и яйцата. Магнезият оказва влияние на мускулите и кръвоносните съдове, помага за усвояването на жизненоважни елементи. Кафето и стресът намаляват неговото съдържание в телата ни. Магнезий съдържат ечемикът, бананите, ядките, листните зеленчуци и тъмният шоколад.

Селенът също повишава имунитета. Присъства в пълнозърнестите мюсли, дроба, морската храна, доматите, броколите, пшеничния зародиш, лука, яйцата.

Д-р Бисер Георгиев

Д-р Бисер Георгиев, общопрактикуващ лекар в София, 24 часа

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Мъгла и лошо време ни мъчат, как да се чувстваме по-добре беше последно модифицирана от: януари 26th, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *