Летен грип тръшка с диария и обриви

PRINT
грип грипна епидемия

Летен грип разболява масово в момента, засегнати са всички области в страната. Инфекцията се причинява не от традиционните за зимата истински грипни вируси, а от други – пара-, рино- и аденовируси. Те обаче също се предават по въздушно капков път.

Рязката смяна на температурите е особено благоприятна за разпространението им, казва д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ. Стандартните симптоми при сегашната инфекция са стомашни болки, диария и обилно повръщане. Не подценявайте състоянието си, възможни са усложнения и дори пневмония, която може да завърши фатално, предупреждават лекарите.

За летния грип няма ваксина, нито противовирусни препарати, тъй като пара-, адено- и риновирусите са неустойчиви и непрекъснато се променят. Можем да се предпазим като се грижим за имунната система – приемаме достатъчно свежи храни, за да си набавим витамини, внимаваме за личната хигиена и стоим настрана от онези, които кашлят, кихат, имат температура или имат повръщане и разстройство.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Диарията от ротавируси заплашва бебето с шок от дехидратация 
Кокосовото масло убива миробите в стомаха 
Изтощен имунитет докара бум на херпеси в края на зимата

В първите дни на вирусната инфекция е безсмислено да пием антибиотици, защото те не действат срещу вируси, а само срещу бактерии. Само ако настъпят усложнения и по лекарска преценка може да се приложат след 3-4-ия ден. Добре е паралелно с тях да се приемат и пробиотици за възстановяване на баланса.

Пролетният парагрип се проявява с обриви по цялото тяло, особено при децата, казва д-р Атанас Мангъров, шеф на детското отделение в столичната Инфекциозна болница. При тях инфекцията започва с кихане, кашляне и секрети от носа, а след 4-5 дни се появяват пъпки по цялото тяло, особено в гънките. Заради обривите някои детски лекари смятат, че хлапетата са пипнали скарлатина. В един от пет случая може да се стигне до тежка ангина, отит и пневмония. Родените след 2005 г. са по-слабо застрашени от новата зараза, тъй като във ваксините от задължителния имунизационен календар има компонента и срещу отити.

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 3    Средно: 2.7/5]
Летен грип тръшка с диария и обриви беше последно модифицирана от: август 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

One thought on “Летен грип тръшка с диария и обриви

  1. DoctorsAsk каза:

    Страшни зарази плъзнаха по плажовете, хиляди се връщат болни, с диарии, висока температура, обриви и на петна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *