Кои спортове са полезни за ставите?

PRINT
спорт гимнастика ставни заболявания

Заниманието с различни видове спорт помага за укрепване на организма и здравето. Ефектите на редовната физическа активност са многопосочни. Освен директното въздействие върху силата на упражняваните групи мускули се подобрява балансът и тонусът на организма. Най-важни са ефектите, свързани с намаляване на въздействието на стреса и други вредни за здравето фактори като обездвижване, вредна работна среда и други.

Спортната дейност подобрява дихателната дейност, освен това балансира обмяната на веществата, включително намалява телесното тегло. Доказан е и благоприятният ефект на редовното занимание с физическа дейност върху здравината на костите. Понастоящем освен лекарствата за оздравяване на костите и приема на витамин D при остеопороза се препоръчват упражнения за сила и баланс с цел намаляване на риска от падане и фрактура.

Бягане и плуване са добри почти за всеки

Спортовете, които препоръчваме с оглед съхраняване на функцията на ставите и предотвратяване на износване (артроза), са редовното бягане и бързо ходене (при по-възрастни пациенти).

Плуването е един от най-хармоничните спортове и поради благоприятното си цялостно въздействие се препоръчва като част от лечението при редица ортопедични заболявания, както и при рехабилитацията след травми или оперативно лечение. Гимнастиката също подобрява хармоничното развитие на организма. В този аспект се разглеждат и различните фитнес системи с елементи от източни бойни изкуства и практики. Още повече че при тях натоварването е дозирано, балансирано и включва и силови упражнения. Предимство е изпълнението на упражненията под ръководството на инструктор. Карането на колело е особено благоприятно за коленните и тазобедрените стави. Напоследък особено популярни са и танците като възможност за съчетание на полезното с приятното.

Избирайте внимателно екипировката и терена

Заниманията със спорт изискват подходяща екипировка – от минимална в случаите с бягане до по-сложна, включваща различни уреди при фитнес спорт. За да са максимални ефектите от физическите занимания, трябва да се спазват основни правила: не трябва да се допуска претоварване на изолирани части от тялото.

За това има значение балансираността на спортната дейност, но и удобната екипировка и среда включително вид на настилката на терена, обувките, дрехите, уредите и спомагателните приспособления, които да не позволят претоварване, възпаление или по-тежка контузия и травма.

Ролята на ставите е да улеснят придвижването на организма в пространството. При прекомерно претоварване или травма (удар, падане) обаче ставите могат да се увредят, а последиците могат да бъдат сериозни, вкл. спиране на заниманията със спорт. Коленете и глезените са най-податливи на спортни травми. По-рядко се увреждат китката, рамото, лакътя или тазобдрената става.

Най-важното е да спортуваме без травми

Затова, когато пациентите ни се интересуват от спортни занимания, от основно съображение и главен съвет в препоръките ни е избягването на травми. След 40-годишна възраст започват инволутивните процеси на стареене в организма. По отношение на спортните дейности най-общо намаляват физическите възможности, възстановяването е по-трудно, особено след 60 г.

При травми възстановяването е бавно и продължително, в някои случаи може да бъде непълно, като оплакванията могат да се превърнат в хронични. По тези причини не препоръчваме заниманията с контактни спортове като футбол, баскетбол, хокей. Травмите при тях могат да бъдат сериозни. Тежките преходи в планината, съчетани с неравен терен и чести слизания, изкачвания са неблагоприятни за ставите.

Най-важният съвет за безпроблемно функциониране на ставите при спорт е избягване на свръхнатоварване и травми. Своевременното и подходящо лечение при травма е от изключително значение за запазване на функцията на засегнатата става. При започване на спортни занимания всеки начинаещ трябва да дозира внимателно и постепенно натоварванията. Добрата и внимателна загрявка преди тренировка гарантира липсата на травми. Проф. Пламен Кинов

Проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ

[Общо: 5    Средно: 3.6/5]
Кои спортове са полезни за ставите? беше последно модифицирана от: април 15th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *