Кардиолози консултират безплатно в „Сити Клиник“

PRINT

Безплатни консултации със съдови специалисти по повод Световния ден на хипертонията ще се проведат в продължение на три поредни съботи на месец май – на 16, 23 и 30 май от 8 ч. до 14 ч. в Университетска болница „Сити Клиник“.

Прегледите са насочени към мъже и жени на възраст над 60г., с доказана хипертония, бивши или настоящи пушачи, както и към хора в значителен риск от развитие на заболяване на аорта – анервизма или дисекация. Пациентите, които искат да се възползват от безплатните прегледи и да преминат през скринингово изследване от ангиолог и кардиолог трябва да се запишат предварително на тел: 0700 13 127.

В рамките на капанията, пациентите ще получат преглед от кардиолог и ангиолог с включено високоспециализирано изследване на сърцето с Eхограф за скрининг на аневризма на аорта в гръдния сегмент и Ехо-Доплер за скрининг на аневризма на аорта в коремния сегмент.

Аневризмите на коремната аорта засягат до 10% от мъжете и до 5% жените на възраст над 60 години, като тази честота е по-висока при хипертоници. Най-честите причини за поява на аневризма и дисекация на аорта са:
• хипертония
• тютюнопушене
• фамилна обремененост

Аортата е основния кръвоносен съд в тялото на човека, започва от сърцето и продължава по средата на гръдния кош и корема. През нея преминава цялата кръв, която сърцето изпомпва. Аневризмата представлява подобно на балон раздуване на аортата, което ако се разкъса (дисекация на аортата) настъпва животозастрашаващо кървене и риск от фатален край.

Съдовите специалисти (ангилози и кардиолози) препоръчват пациентите от рисковите групи да преминават на регулярни профилактични прегледи с ултразвук поради бавното развитие на заболяванията на аорта, липсата на оплаквания и изключително високия риск за фатален изход при разкъсване на аневризмата.

В УМБАЛ „Сити Клиник“ е изграден високоспециализиран център за комплексна диагностика и лечение, както на плановите заболявания на аортата, така и на спешните животозастрашаващи състояния като дисекации и руптури. Болницата разполага с модерна диагностична апаратура за бърза образна оценка, обучен ендоваскуларен екип за най-модерното и утвърдено в света безкръвно лечение, както и хирургичен екип в случаите изискващи отворено оперативно лечение. Към Аортният център на УМБАЛ „Сити Клиник“ до момента са насочени и лекувани над 350 тежки пациенти с различна патология на аортата от лечебни заведения от цяла България.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Кардиолози консултират безплатно в „Сити Клиник“ беше последно модифицирана от: февруари 2nd, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *