Как да се пазим от вирусите през зимата

PRINT
грип преглед лечение

Добрата лична хигиена, закриването с ръка на устата и носа при кихане и кашляне, проветряване на затворените помещения, редовно дезинфекциране на повърхностите в затворените помещения, измиване и дезинфекциране играчките за малките деца са някои от най-популярните мерки за предпазване от грипа, обяснява проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология. Носенето на хирургически маски не е ефективна мярка.

Маските за лице ве пазят от вирусите

Обикновените от аптеката се навлажняват в рамките на 15 – 20 минути, което ги прави абсолютно пропускливи за вируса, казва д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор в МЗ. Затова препоръката е да се използват хартиени кърпички. Те обаче не бива да се използват многократно, а всеки път да се хвърлят, допълва проф. Кожухарова.

Всеки, който може да ограничи контактите по време на епидемия от грип, трябва да го направи. Така ще избегне контактите с хора, при които вирусът е още в инкубационен период и видимо не са болни, както и с кашлящите по улици и спирки. Пиенето на различни имуностимуланти не пази гарантирано от грипа.

Как се лекува грип

Ваксината е най-сигурната профилактика

Профилактиката излиза много по-евтино отколкото лечението на грипа, уверяват експертите. Ваксината е около 10-20 лв., а разболеем ли се, лекарствата струват около 50-100 лв. С имунизацията се изгражда защита за период от 1 г., като най-силна е тя през първите 6 месеца. По принцип ваксината се поставя през октомври-ноември, защото са необходими две седмици за изработване на имунитет. На 14-ия ден вече в кръвта има много антитела, а на третата седмица имунитетът срещу грипа вече е изграден, казва д-р Кунчев. Вирусите не могат да се размножават в организма.

Дали в момента има още време да се ваксинираме, зависи от това, кога ще започне епидемията, коментира експертът. А това е въпрос, на който никой не може да даде абсолютно точен отговор. Очакванията са тя да тръгне в края на януари. Ако се ваксинирате, но се заразите преди да минат поне две седмици, вероятно ще се разболеете, пояснява д-р Кунчев и допълва: По-добре да се имунизираме късно, отколкото изобщо да пропуснем.

Доц. Киров: Вирусите на грипа може да оцелеят до 48 часа върху предмети

При грип човек е заразен 5 дни

По-голямата част от хората ще преболедуват грипа без усложнения, инфекцията минава в рамките на 5 – 6 дни без особено усложнения.

Основните симптоми на грипа са характерните за всеки грипен вирус:

  • температура;
  • болка в очните мускули;
  • обща отпадналост;
  • умора;
  • силно главоболие.

Особено опасно е, ако хората сами да си поставят диагноза. Настинката е неприятна, но при грипа човек усеща, че не може да стане от леглото, чувства се като разбит, обяснява проф. Кожухарова. Най-рискови са групите на възрастните хора и малките деца, при които заболяването обикновено протича малко по-тежко.

Препоръката е те да търсят медицинска помощ незабавно от личните си лекари. Джипитата имат инструкци при грип да дават болнични за 5 дни, през това време човек е заразен, поясни проф. Кожухарова.

Нормално е човек да се чувства отпаднал след острата фаза още 2-3 седмици, например по-трудно да изкачва стълби. Грипът не е обикновена настинка и оказва влияние върху много органи и системи.

СНИМКА: ТК

[Общо: 4    Средно: 3/5]
Как да се пазим от вирусите през зимата беше последно модифицирана от: декември 8th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *