Къде в градовете преглеждат без пари за глаукома

PRINT

С безплатни прегледи в различни градове ще бъде отбелязана по случай Световна седмица на глаукомата (10-16 март 2013 г.). Пълният списък на кабинетите можете да видите тук.  Глаукомата е втората най-честа причина за загуба на зрението в световен мащаб. Смята се, че по света 4,5 милиона души са ослепели заради глаукома и този брой ще нарасне до 11,2 милиона до 2020 г.

Следва да се отбележи, че поради тихата прогресия на заболяването до 50% от засегнатите хора в развитите страни и до 90% от пациентите в по-слабо развитите страни не разбират, че имат глаукома в първите етапи на заболяването.

Все още не е открито лечение за глаукомата и загубата на зрението е необратима. Въпреки това лечението с медикаменти или чрез операция (традиционна или лазерна) може да спре или забави постепенната загуба на зрението. Ето защо ранното откриване е от съществено значение за ограничаване на зрителното увреждане и предотвратяване на прогресията на заболяването. Вашият очен специалист може да открие глаукомата в нейните ранни стадии и да ви посъветва за най-доброто лечение, което може да предприемете.

Глаукомата може да затрудни живота на хората като частично или напълно ги лиши от зрение, като същевременно с това създава и психологическите проблеми. Глаукомата може да помрачи живота на цели семейства, които се страхуват както за собственото си зрение (защото болестта има фамилна обремененост), така и за зрението на онзи член от семейството, който вече е засегнат от заболяването. Друг аспект на глаукомата е, че пациентите често крият от своите близки за този проблем, което води до късно диагностициране и безвъзвратна загуба на зрението.

Глаукомата е поразила между 60 и 70 млн. души, от които около 7 милиона са двуочно слепи. Тенденцията е до 2020 година броят на тези болни (като се вземе предвид увеличената продължителност на живот и застаряването на населението) да нарасне значително.

СИМПТОМАТИКА

Глаукомата обхваща група дегенеративни очни заболявания, причиняващи увреждане на зрителния нерв и намаляване на зрението. В миналото се предполагаше, че високото вътреочно налягане е основната причина за увреждането на оптичния нерв. Въпреки че то е рисков фактор, установено е, че други фактори също имат влияние, защото дори и хора с „нормални“ нива на налягане могат да страдат от загуба на зрение, причинено от глаукома.

Повечето видове глаукома не причиняват болка и прогресират незабелязано, докато зрителният нерв е вече необратимо поразен и зрението е трайно засегнато. Най-специфично е засягането и ограничаването на периферното зрение. При острата глаукома може да има внезапни симптоми като болки в окото, замъглено зрение, гадене, поява на „слепи петна“.

При непровеждане на лечение, хората с глаукома започват постепенно да загубват периферното си зрение. В случай, че глаукомата остане нелекувана, обектите в страничната част и ъгъла на зрителното поле на човек започват да се губят. Зрителната картина изглежда сякаш е прокарана през тунел. С течение на времето централното зрение може да се намали, като е възможно дори да изчезне напълно.

Между 60 000 и 80 000 души в България страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват. Това показват данните на Националната глаукомна асоциация. Коварната болест засяга най-вече над 40 години и се нарежда на второ място сред причините за слепота в света и у нас. Основните причини за неовладяване на болестта са: от една страна – късната диагностика, от друга – спецификата на самото заболяване (много хора разбират, че са болни едва след като загубят около 40% от зрението си) и от трета – липсата на профилактика и скринингови изследвания за глаукома у нас.

Глаукомата не може да се излекува напълно, но чрез ранното й диагностициране и предприемането на навременни мерки може да бъде спряно нейното развитие и зрението да бъде запазено.

КОГА ВЪТРЕОЧНОТО НАЛЯГАНЕ Е НОРМАЛНО?

За всеки пациент съществува индивидуална норма за вътреочно налягане, при която няма опасност от увреждане на зрителния нерв и зрителното поле. Счита се, че границите на нормалното вътреочно налягане са между 10 и 21mm Hg. При някои състояния, като например глаукома с изразени увреждания на зрителния нерв и наличието на други фактори (като атеросклероза, диабет и др.), се налага вътрешноочното налягане да се понижи под 18 mmHg, а понякога и до 10-15 mmHg, за да се спре прогресирането на глаукомните увреждания.

Трябва да се отбележи, че по-високото вътреочно налягане при даден човек не означава непременно, че той ще развие глаукома, както и респективно човек с вътреочно налягане в границите на нормалното може да бъде предразположен към глаукома.

РИСКОВИ ФАКТОРИ ЗА РАЗВИВАНЕ НА ГЛАУКОМА

  • Възраст – всеки човек над 60 години;
  • Фамилна обремененост;
  • Раса;
  • Пол – жените са 3 пъти по-засегнати от първична закритоъгълна глаукома;
  • Други заболявания – диабет (3 до 6 пъти по-голям риск), късогледство, хипо- и хипертиреоидизъм, неврологични заболявания;
  • Травми
  • Увреждане на очния кръвоток, водещо до влошаване изхранването на зрителния нерв;
  • Ниско диастолно кръвно налягане.

ВИДОВЕ ГЛАУКОМА

Основните видове глаукома са три: вродена, първична и вторична. Вродената започва още в ранна детска възраст и се дължи на вродена аномалия в положението на корена на ириса спрямо задната стена на роговицата. Първичната глаукома е по-честа след 40 години, а вторичната е следствие от съпътстващи заболявания или възпаления и травми.

От своя страна тези видове глаукома се делят на откритоъгълни и закритоъгълни. Най-често срещаната и коварна форма, поради липсата на симптоми в началото, е първичната откритоъгълна глаукома, развиваща се най-често при хора над 50-годишна възраст, вследствие на повишено вътреочно налягане или съдово-обусловена исхемия (недостатъчно кръвоснабдяване). Причината за тази глаукома не е ясна и се смята, че има проблем с нормалната функция на клетките в тази система или в резултат на остаряването са останали малко функциониращи такива. Тя протича без друга съществена симптоматика, освен постепенна атрофия и типични промени в диска на зрителния нерв и зрителното поле. При увреждане на достатъчен брой клетки се появяват слепи петна, най-често в периферията на зрителното поле.

Закритоъгълната глаукома се среща обикновено при хора с по-малка предна камера на окото или хора, при които ъгълът между ириса и роговицата е по-малък от 45°. Вследствие на това се възпрепятства оттичането на вътреочната течност, налягането се повишава и зрителният нерв се уврежда. Този вид глаукома протича с пристъпи на силно повишение на вътреочното налягане, главоболие, болки и зачервяване на очите, намаляване на зрението, гадене, повръщане. При нея се налага взимането на спешни мерки като медикаментозно, лазерно или дори оперативно лечение, за да се нормализира вътреочното налягане, да се премахнат предпоставките за влошаване на състоянието и да се избегне ослепяване.

КАК СЕ ПОСТАВЯ ДИАГНОЗА

Начините за диагностициране на заболяването са няколко:

Тономерия – това е метод, при който непряко се измерва вътреочното налягане в очите на човек. При това напълно безболезнено изследване се използва уред, наречен тонометър и е възможно да бъдат прилагани и капки за очи;

Пахиметрия – при него се измерва дебелината на роговицата. Слагат се капки и се използват различни инструменти (пахиметри): ултразвукови, оптикогеометрични, оптикомеханични;

Оглед на зрителния нерв чрез офталмоскопия и неврофибрилерен слой;

Изследване на зрителното поле (периметрия);

Оглеждане на предния очен сегмент и камерния ъгъл (гониоскопия).

Препоръчително е всеки човек, навършил 40 години, да направи първия си профилактичен преглед за глаукома при офталмолог. Хората над 60 години трябва да ходят на такива прегледи на всеки 12 месеца.

ЗА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ „ГЛАУКОМА“

Пациентска организация „Глаукома“ e учредена през 2010 г. от пациенти със заболяването глаукома, обединени от идеята да защитават правата на пациентите с това заболяване, да работят в посока подобряване условията за лечение и повишаване качеството на живот на страдащите от глаукома.

Целогодишно Пациентска организация „Глаукома“ организира различни инициативи за пациентите: лекции, обучителни семинари, безплатни прегледи. На информационния сайт на организацията www.glaucoma.bg е публикувана подробна информация за заболяването, рисковите фактори, превенцията, профилактиката и контрола на заболяването, както и за всички реализирани и предстоящи инициативи.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Къде в градовете преглеждат без пари за глаукома беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *