Храни с витамин С пазят от инсулт

PRINT
цитрусови плодове портокали мандарини

Консумирането на храни, богати на витамин С като портокали, папая, чушки, броколи или ягоди, може да намали риска от хеморагичен инсулт, предаде агенция Синхуа. Това било доказано с експеримент при 65 доброволци, оцелели след разкъсване на кръвоносен съд в мозъка, и 65 здрави хора (контролна група). Хеморагичен инсулт не е толкова разпространен, колкото исхемичния, но пък е много по-опасен.

Експертите измерили нивата на витамин С в кръвта на доброволците. Като цяло нормалната концентрация на витамин е установена при 41% от участниците в изследването. При други 45% – била намалена, а в 14% е установен дефицит на витамин C. Като цяло хората, които прекарали инсулт, имали намалена концентрация на витамин C, а хората, които не страдали от подобно заболяване, имали нормални нива на витамина.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Аминокиселина може да замести аспирина за профилактика на инфаркта
Комбинацията от антибиотици и разреждащи кръвта медикаменти е опасна
Херпес зостер e риск за инсулт или инфаркт

Стефан Вание от университетската болница Понтшелу подчертава, че дефицитът на витамин C трябва да се добави в списъка на рисковите фактори за инсулт наред с високото кръвно налягане, алкохола и наднорменото тегло. Известно е, че витамин С регулира кръвното налягане, спомага за производството на колаген в костите, кожата и други тъкани. В предишни проучвания липсата на витамина е свързвана с риска от сърдечно-съдови заболявания.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Храни с витамин С пазят от инсулт беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *