Глоба за мъже, които не ходят на преглед за простатата

PRINT

Строги санкции за мъжете над 50 г., които не ходят на профилактичен преглед за простатата поиска проф. Чавдар Славов, национален консултант по урология. Онези пациенти, които не са ходили на редовните профилактични прегледи, трябва да доплащат лечението си, ако се окаже, че страдат от рак на простатата, предлага изтъкнатият специалист.

Злокачествените тумори на простатата са най-често срещаното онкозаболяване при мъжете. Всяка година броят на новооткритите случаи се увеличава. Преди 2 г. Министерството на здравеопазването въведе по един безплатен тест на кръв, който дава първи индикации за възможно онкологично заболяване. Става дума за изследване на простатно специфичния антиген (PSA). Той е включен в профилактичните прегледи при мъжете над 50 г. Проф. Славов препоръчва дори това изследване да се направи поне веднъж при мъжете над 40 г.в комбинация с преглед при уролог. Статистиката сочи, че на 100 000 души у нас има 45 болни от рак на простатата. Според специалиста обаче тази цифра е непълна, защото много българи не ходят на преглед.

Проф. Славов сподели предложението си на третата конференция „МОРЕ“ във Варна, организирана от университетска болница „Св. Марина“, която се провежда тези дни. Там са събрани най-добрите специалисти у нас по урология и онкология. Основна тема е диагностиката и лечението на невроендокринните тумори.

В края на конференцията 28 хабилитирани специалисти от онкоцентровете у нас ще представят първото по рода си ръководство с правила за откриване и терапия на рака на простатата. То ще се разпространява измежду специалисти, джипита и медици, които искат да разширят познанията си.

СНИМКА: ТК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Глоба за мъже, които не ходят на преглед за простатата беше последно модифицирана от: май 25th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *