Евтин домашен разтвор предпазва от коронавирус

PRINT
спрей за нос хрема

Евтин домашен разтвор, който може да се използва като защита от новия коронавирус, препоръчва кардиологът д-р Светлозар Сардовски. По думите му повечето хора, на които той го е препоръчал, не са се заразили. Разтворът е по негова лична идея, но впоследствие открил, че подобна смес е препоръчана преди години от японските здравни власти по времето на SARS.

Разбира се, д-р Сардовски подчертава колко е важно и носенето на маски като предпазна мярка, докато чакаме по-масовите доставки на ваксини.

Макар и не на 100%, чистата и качествена маска предпазва от механичното навлизане на вируса в носоглътката, а пази и останалите.

Три рецепти за дезинфектант в домашни условия

Рецепта за предпазен разтвор с йодповидон

Ето как се приготвя самият разтвор. Необходим ви е 10% разтвор на йодповидон (йодасепт или йодсептадон или браунол в аптеките). 30 капки  (1,5 мл) се слагат в 100 мл чиста (може минерална) вода. Получава се концентрация около 0,15 %. Разтворът е готов за използване. Слагате го в шишенце от спрей за нос – от използван препарат или закупен празен флакон. Важното е да е от тъмно стъкло, тъй като разтворът се повлиява негативно от светлината.

Съветът на д-р Сардовски е да носите спрея винаги с вас, когато сте навън. Според него той е доказано безопасен дори при продължителна употреба. Повишено внимание при първото впръскване се налага, ако подозирате, че имате алергия към йодасепт, макар това да се случва изключително рядко. 

Памучни дрехи и маски пазят най-добре от COVID-19

Впръскването на спрея в носа може да неутрализира попаднали там вирусни частици от COVID-19. Хубавото е, че убива и респираторните вируси (грип, парагрип, риновируси и т.н.), така че предпазва и от други инфекции. 

Повечето вируси попадат в организма през носоглътката. Те се захващат и навлизат в организма главно през лигавицата на назофаринкса (задната част на носа и горната част на гърлото). 

Как да се пазим от вирусите през зимата

Вирусът навлиза в клетките на носа след 30 минути

Трябва да имате предвид, че нормалният секрет от носа отмива разтвора след около 1-2 часа. Това означава, че ако продължително време сте в рискова среда – например работите с много хора или сте в градския транспорт, трябва да пръскате от разтвора в носа през 2-3 часа. Особено важно е да приложите тази защита или преди контакт, или веднага след  контакт с други хора, които са съмнителни за вирусоносители. 

След като полепне по носната лигавица, на вируса му трябват средно 30 минути, за да навлезе навътре в клетките на носа. Ако това се случи, заразата се развива и разтворът вече няма да ви предпази. Честото впръскване преди или след контакти с хора намалява тази вероятност или поне намалява вирусите, които ще ви заразят. Това е от ключово значение за тежестта на протичане на болестта. Заразените с малко на брой коронавируси развиват по-леки симптоми.

[Общо: 6    Средно: 4.7/5]
Евтин домашен разтвор предпазва от коронавирус беше последно модифицирана от: януари 28th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *