Едно на всеки 10 деца има здравословен проблем

PRINT
рецепти готвене супа бульон

На всеки 1000 прегледани деца при 93 се отчита някакво отклонение в здравословното състояние, съобщиха на пресконференция в Министерството на здравеопазването дни преди старта на учебната година. Това означава, че почти всяко десето дете е с проблем. Изводите са направени от РЗИ след анализ на проведените от личните лекари профилактични прегледи.

При децата на възраст от 3 до 7 години водещи заболявания са тези на дихателните пътища – 14.2%, следвани от белодробната астма – 11.8% и различните видове пневмония 10.7%. При учениците водещите заболявания са затлъстяването – 22%, болестите на очите- 15.4% и бронхиалната астма – 8.1%. Въпреки отчетените заболявания се констатира едно добро покритие на физическите показатели от около 95% при децата.

Ще има проверки на хранителните продукти, предлагани в училищата, защото има тенденция да станем затлъстяваща нация с предпоставки за развитие на диабет и сърдечни болести, коментира д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

По отношение на храненето особено важно е изграждането на навици за рационално и здравословно хранене, което в редица случаи не се стимулира от семейната среда, допълни той. Според него подрастващите трябва да бъдат стимулирани към спорт и физическа активност, но не чрез налагане на твърде високи физически нормативи, които могат да доведат до по-скоро негативен ефект.

Свързани теми: Подготовката на детето за ясла започва отсега

Игра на въздух пази децата от късогледство

Всеки пети ученик се изхранва с чипс и снакс

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Едно на всеки 10 деца има здравословен проблем беше последно модифицирана от: април 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *