Депутат предлага още безплатни ваксини

PRINT

Депутатът Лъчезар Иванов предложи в парламента още ваксини да се заплащат от здравната каса. Той заяви това при първото четене на Законопроекта за бюджета на НЗОК през 2012 г. Става дума за ваксините срещу рак на шийката на матката. Идеята е касата да покрива разходите на пациенти, които искат да се имунизират. Ваксината сега е включена като препоръчителна в имунизационния календар, но не е безплатна. Националната пациентска организация (НПО) подкрепя напълно предложението.

То отговаря на решенията от конгреса й тази година и е в синхрон с препоръките на Световната здравна организация. Според СЗО ваксинацията без съмнение е едно от най-рентабилните постижения в здравеопазването в модерния свят и една от най-ефективните интервенции за опазване на общественото здраве. Въвеждането на съвременна имунизационна програма в България е довело до значително намаляване на ваксинопредотвратимите болести. Ракът на шийката на матката е единственото онкологично заболяване, което може да се превантира с ваксина, затова настояваме това да е една от първите ваксини, които да започнат да се реимбурсират от НЗОК.

От НПО предлагат още да се разработят информационни кампании, насочени към широката общественост, относно ползите, безопасността и ефективността на ваксините. Поетапното преминаване на част от препоръчителните ваксини към НЗОК ще разшири достъпа до ваксини, но и ще гарантира регулярно снабдяване. Така ще се сложи край на презапасяването с едни ваксини и липсата на други, смятат от НПО. Ще се провежда по-навременна профилактика и по-точно ще се спазват сроковете за имунизация и интервалите между отделните ваксинации. Допълнителен ефект е, че ще се  постигне децентрализация в снабдяването, финансирането и отчитането на направените ваксинации. Разработването на комбиниран модел на финансиране (търгове и реимбурсация), както и на цялостна информационна стратегия ще подобри обхвата на ваксинационните програми и достъпа на населението до ваксини, както и ще намали заболеваемостта от предотвратими инфекции, коментира от НПО.

СНИМКА: АОК

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Депутат предлага още безплатни ваксини беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *