Ден на отворените врати в Клиниката по психиатрия на Александровска

PRINT

По повод Световния ден на психичното здраве – 10 октомври, от 10.30 – 12.30 ч. Клиниката по психиатрия на УМБАЛ „Александровска“ обявява Ден на отворени врати. Желаещите да я посетят ще се запознаят с добрите практики и стандарти, прилагани в клиниката при лечението и психосоциалната рехабилитация за хора с психична болест.

Според експертите, рискът всеки българин да се разболее от психично заболяване е приблизително 20%., а всеки пети у нас поне веднъж в живота си е страдал от психично разстройство.

В Клиниката по психиатрия на Александровска болница се прилага комплекс от съвременни терапии, чрез психофармакологично лечение, психотерапия – индивидуална и групова, общо 14 програми за вътреболнична психосоциална рехабилитация, обучение в социални умения, психообучение на различни групи пациенти. В клиниката са въведени успешно релаксиращи и занимателни програми, включително за болни извън отделенията в условията на дневен стационар.

От началото на годината през университетската клиника са преминали 1040 болни, 2/3 от които жени. Повече от 50% от пациентите са първични за клиниката, 60% са приети по спешност, поради тежки психични/соматични заболявания, 23% са имали висок риск от самоубийства. Най-голям е броят на болните с афективни разстройства – около 500, преобладават болните с депресия; 30% (280) от лекуваните са с шизофренно разстройство. 63 болни са с психични разстройства, провокирани след употреба на психоактивни вещества. Около 10% страдат от личностни разстройства и тревожност.

В Деня на отворените врати проф. Вихра Миланова – началник на Клиниката, ръководител на Катедрата по психиатрия и национален консултант по психиатрия, ще представи стартиращата „Програма за обучение на бременни и родилки с психични разстройства и консултиране на техните близки“. Програмата е в синхрон с увеличения прием на бременни и родилки със следродилна депресия (общо 13 от началото на годината). Желаещите могат да станат част от арт ателиетата по театър, рисуване и танци, да наблюдават музикотерапевтична сесия или да участват в дискусиите в социалния клуб.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Ден на отворените врати в Клиниката по психиатрия на Александровска беше последно модифицирана от: април 2nd, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *