Четвърт час бързо ходене дневно удължава живота

PRINT
щастлива двойка

Дори само 15 минути бързо ходене на ден са от голямо значение за здравето – удължават живота, като намаляват с 22% риска от смърт. Досега медиците препоръчваха поне 30 минути физическа активност, ако искаме да сме в добро здраве. Изводът е представен в проучване, докладвано на годишен форум на Европейското кардиологично дружество, където се е разглеждала профилактиката. Възрастта не е извинение за липса на раздвижване, обясни д-р Давид Юпен от университетската болница в Сент Етиен, Франция. Доказано е, че редовната физическа активност има по-добър цялостен ефект за здравето от всякаква терапия, добави той. Въпреки това по-малко от половината възрастни хора постигат препоръчителните 150 минути умерена активност или 75 минути високоинтензивна. Затова и екипът, в който участва д-р Юпен, си поставил за цел да проучи дали и съкратен вариант има благотворен ефект и намалява смъртността в третата възраст.

Изследвани били две големи групи пациенти. Френската група от 1011 души на възраст 65 г. били проследени в продължение на 12 г. Друга международна група от 122 417 души на възраст 60 г. е изследвана чрез метаанализ на други проучвания, при които има минимум 10-годишно проследяване. Установено е, че колкото повече се увеличава физическата активност, толкова по-малка е вероятността от смърт. В сравнение с възрастните, които се движат съвсем малко, хората с ниска, средна и висока физическа активност имат съответно с 22%, 28% и 35% намален риск от смърт, сочи проучването.

От изводите следва, че и наполовина по-ниска активност от препоръчваната досега има достатъчно добър ефект спрямо никаква. „Това ниво на активност съответства на 15 минути бързо ходене на ден“, обяснява д-р Юпен. Той уточнява, че на възрастните се препоръчва постепенно увеличение на физическата активност, а не изведнъж да се променят навиците, за да се постигне препоръчителното дневно натоварване.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Четвърт час бързо ходене дневно удължава живота беше последно модифицирана от: април 14th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *