Чаят намалява с 24% риска от смърт при болести

PRINT
билков чай ползи

Редовната консумация на чай (черен или зелен) намалява с 24% риска от смърт при болести, които не са свързани със сърдечно-съдовата система, смята френският професор Никола Данчин, цитиран от „NEWSru Израел“. Заключенията са направени след анализ на 131 401 пациенти на 18-95 годишна възраст.

Доброволците били разделени в три групи. Първата не използвала чай и кафе, втората консумирала по 1 до 4 чаши дневно, а в третата – над това количество. Оказа се, че хората, които обичат кафе и чай, но също и цигари, имат повишен риск от сърдечно-съдови заболявания. Ако човек пие повече от четири чаши кафе на ден, систоличното кръвно налягане намалява, а диастоличното се увеличава. При чая имало същия, но още по-изразен ефект.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Зеленият чай спира рака на панкреаса 
Зеленият чай намалява ефекта на хапчетата за кръвно 
Билки и добавки може да са опасни, смесени с лекарства
Идеалната напитка в жегата – топъл чай с мед и лимон 

В групата на пиещите чай обаче рискът от смърт поради болести, които не са свързани със сърдечно-съдовата система, намалял с 24%. Плюсовете на напитката може да се оценят от бившите и настоящи пушачи. На непушачите чаят почти не влияел. Топлата напитка е полезна заради съдържанието на антиоксиданти. Освен това според статистиката хората, които пият чай, като цяло водят по-здравословен начин на живот от любителите на кафето.

Източник: NEWSru Израел

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Чаят намалява с 24% риска от смърт при болести беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *