Безплатни прегледи при дерматолог в цялата страна на 18 май

PRINT
доц. Жана Казанджиева

Безплатни прегледи за ранно откриване на рака на кожата ще се проведат в различни градове от страната на 18 май 2022 г. Това съобщиха от Българското дерматологично дружество, което за поредна година организира кампанията у нас (по-долу ще намерите линк със списък на кабинетите, които участват в кампанията).  Прегледите са насочени към хора, които имат подозрителни бенка или петна, които:

  • Променят размера или формата си;
  • Изглеждат различни в сравнение с останалите;
  • Имат асиметрични и груби граници;
  • Груби или грапави са на пипане;
  • Разноцветни са и сърбят;
  • Приличат на рана, но не зарастват;
  • Лъскави са или пък от тях тече кръв, секрет.

Дерматоскопията открива меланома дори когато той още е невидим

Повечето хора са чували, че е важно да предпазват кожата си от слънцето, но не осъзнават напълно реалните рискове от меланом, подерта доц. Жана Казанджиева. Тя препоръча да следим UV индекса всекидневно в телефона си там, където гледаме прогнозата за времето. Ако цифрата е над 5, то следва за използваме крем за слънце с по-висок фактор. За набавяне на витамин D е достатъчно да покажем на слънце ръцете до лактите и краката под колената по половин-един час. В отделни случаи е уместно да се прави изследване на нивата на витамина.

Най-вреден е навикът да се ходи на плажа по обяд и да се стои до вечерта. Но и тези, които стоят под чадъра, също трябва да се пазят, добави експертът. Чадърът може да увеличи с около една трета престоя на слънце, но не повече.

Проф. Дудов: Лечението на рака не е просто стимулиране на имунитета

Слънцезащитата трябва да се нанася редовно през 2-3 часа, особено ако влизаме във водата. Морето или басейнът охлаждат, но това е илюзорно, защото във водата дори по-лесно се изгаря.

Кожата има памет и затова неконтролираното излагане в детска и младежка възраст на слънце е висок риск за кожен рак в по-късни години. Рискът е право пропорционален на изгарянията рано. Всеки възрастен трябва да търси специалист за преглед по-често и ако има роднини с такава диагноза. 

Веднъж годишно е задължително посещение при дерматолог и преглед с дерматоскоп. 

ГРАФИК НА ПРЕГЛЕДИТЕ

Редактор: Ина Димитрова

[Общо: 1    Средно: 2/5]
Безплатни прегледи при дерматолог в цялата страна на 18 май беше последно модифицирана от: май 11th, 2022 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *