Безплатно мерене на кръвна захар в Деня на диабета – 14 ноември

PRINT
диабет кръвна захар

На 14 ноември – Световен ден за борба с диабета, различни лечебни заведения обявиха безплатно измерване на кръвна захар.

ВМА София

В София от 09.00 до 14.00 часа във фоайето на поликлиниката на ВМА лекари от Клиника по ендокринология и болести на обмяната ще извършват безплатно измерване на кръвна захар и холестерол. Всеки желаещ да получи консултация със специалистите, може да го направи без предварително записване.

Плевен – „Панорама Мол“

Акцията с безплатното мерене на кръвна захар ще бъде от 16.00 до 18.00 ч. в „Панорама Мол“. Организатора са Българския Младежки Червен кръст /БМЧК/ и фондацията „Национална мрежа сърце за сърце“.

Стара Загора – болница Тракия

Лекарите от Ендокринологичен сектор на Вътрешно отделение в Болница „Тракия“ – Център ще измерват безплатно кръвна захар и ще консултират граждани на 14 ноември – Световния ден за борба с диабета. Желаещите трябва да се обадят на телефон 042/988-988 – регистратурата на Болница „Тракия“ – Център, и да запишат своето име. Безплатното тестване на кръвната захар ще се извършва от 8 до 10 часа утре. Гражданите ще получат и разяснителни материали по темата диабет, подготвени от Международната диабетна федерация и Болница „Тракия“.

Бургас – МЦ „Св. Николай Чудотворец“

Скрининг за риск от развитие на захарен диабет ще се проведе в Медицинския център на УМБАЛ Бургас – МЦ „Св. Николай Чудотворец“. От 8 ноември 2018 г. всеки вторник и четвъртък до края на месец ноември хора от рискови групи могат да измерят безплатно кръвната си захар и да се консултират със специалист-ендокринолог.

Кампанията е предназначена не за вече диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са например всички с наднормено тегло, с диабетно-болни в рода, хипертониците. Всеки участник в кампанията може да изследва кръвната си захар безплатно. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително безплатно изследване на гликиран хемоглобин в лаборатория. Броят на талоните за лабораторни изследвания е ограничен и те ще се раздават до изчерпване на количествата.

За участие в кампанията е задължително записването на тел. 0879 545082 и 056 816454 (регистратура на МЦ „Св. Николай Чудотворец“). Записванията се извършват всеки делничен ден от 11 до 13 ч. до изчерпване на часовете. Кампанията е предназначена за хора, които нямат поставена диагноза диабет.

Подобни инициативи се провеждат още в много градове н

Как да разбера дали попадам в рискова група за диабет

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от заболяването. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.

 

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Безплатно мерене на кръвна захар в Деня на диабета – 14 ноември беше последно модифицирана от: юни 29th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *