Безплатно мерене на кръвна захар в Деня на диабета – 14 ноември

PRINT
диабет кръвна захар

На 14 ноември – Световен ден за борба с диабета, различни лечебни заведения обявиха безплатно измерване на кръвна захар.

ВМА София

В София от 09.00 до 14.00 часа във фоайето на поликлиниката на ВМА лекари от Клиника по ендокринология и болести на обмяната ще извършват безплатно измерване на кръвна захар и холестерол. Всеки желаещ да получи консултация със специалистите, може да го направи без предварително записване.

Плевен – „Панорама Мол“

Акцията с безплатното мерене на кръвна захар ще бъде от 16.00 до 18.00 ч. в „Панорама Мол“. Организатора са Българския Младежки Червен кръст /БМЧК/ и фондацията „Национална мрежа сърце за сърце“.

Стара Загора – болница Тракия

Лекарите от Ендокринологичен сектор на Вътрешно отделение в Болница „Тракия“ – Център ще измерват безплатно кръвна захар и ще консултират граждани на 14 ноември – Световния ден за борба с диабета. Желаещите трябва да се обадят на телефон 042/988-988 – регистратурата на Болница „Тракия“ – Център, и да запишат своето име. Безплатното тестване на кръвната захар ще се извършва от 8 до 10 часа утре. Гражданите ще получат и разяснителни материали по темата диабет, подготвени от Международната диабетна федерация и Болница „Тракия“.

Бургас – МЦ „Св. Николай Чудотворец“

Скрининг за риск от развитие на захарен диабет ще се проведе в Медицинския център на УМБАЛ Бургас – МЦ „Св. Николай Чудотворец“. От 8 ноември 2018 г. всеки вторник и четвъртък до края на месец ноември хора от рискови групи могат да измерят безплатно кръвната си захар и да се консултират със специалист-ендокринолог.

Кампанията е предназначена не за вече диагностицирани диабетици, а за онези, които попадат в рискови групи, на възраст над 18 години. Това са например всички с наднормено тегло, с диабетно-болни в рода, хипертониците. Всеки участник в кампанията може да изследва кръвната си захар безплатно. Хората със завишени показатели ще бъдат насочени за допълнително безплатно изследване на гликиран хемоглобин в лаборатория. Броят на талоните за лабораторни изследвания е ограничен и те ще се раздават до изчерпване на количествата.

За участие в кампанията е задължително записването на тел. 0879 545082 и 056 816454 (регистратура на МЦ „Св. Николай Чудотворец“). Записванията се извършват всеки делничен ден от 11 до 13 ч. до изчерпване на часовете. Кампанията е предназначена за хора, които нямат поставена диагноза диабет.

Подобни инициативи се провеждат още в много градове н

Как да разбера дали попадам в рискова група за диабет

Основните рискови фактори за развитие на захарен диабет са наднорменото тегло, както и наличието на първостепенни родственици, страдащи от заболяването. Определящо значение има също начинът на живот – хранене, намалена физическа активност, стресът в ежедневието. Симптомите, при които трябва задължително да се посети ендокринолог, са непрестанна силна жажда, често уриниране, загуба на тегло, силно чувство на глад, чести инфекции в устата, уринарния тракт и по кожата, необяснима обща слабост, рязко спадане на тегло и др.

 

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 4]
Безплатно мерене на кръвна захар в Деня на диабета – 14 ноември беше последно модифицирана от: юни 29th, 2019 Iliana Angelova
loading...