Безплатно измерване на дишането и консултации за ХОББ в Александровска

PRINT
спирометрия мерене на дишането

Повечето хора са чували за „пушаческа кашлица“. Много често зад това понятие се крие хронично заболяване със стесняване на дихателните пътища. По-коварното е, че понякога заболяването много прилича на астмата, а нерядко се развива паралелно с нея.

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) е много сериозно и често срещано респираторно заболяване. То ограничава притока на въздух до белите дробове, причинява възпаление и увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища, в резултат на което се затруднява дишането.

От ХОББ страдат милиони хора по света. За България се предполага, че страдащите са над половин милион души. Болестта обикновено се открива на късен етап и повечето заболели започват лечение едва когато са настъпили необратими промени в дробовете им. Само в Европа всяка година от ХОББ умират 300 000 души. Болестта убива годишно повече хора, отколкото ракът на гърдата и ракът на белия дроб взети заедно. Прогнозата е към 2030 година болестта да бъде втора причина за смърт в света.

По повод Световния ден за борба с ХОББ в Александровска ще се проведат безплатни изследвания и консултации за пациенти, които искат да проверят дишането си или страдат от ХОББ. Те се състоят в зала до аудиторията на Клиниката по пропедевтика на вътрешните болести в УМБАЛ „Александровска“ / 3 етаж/.

Специалистите от клиниката ще бъдат на разположение от 11.00 до 14.00ч. Те ще правят безплатно изследване на основните показатели на дишането (спирометрия) и измерване капацитета на белите дробове (пулсоксиметрия) на всички желаещи. Клиничен психолог ще бъде на разположение на пациенти с ХОББ за психодиагностика чрез интервю с цел преодоляване на депресията в тежките стадии на заболяването.

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Безплатно измерване на дишането и консултации за ХОББ в Александровска беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *