Безплатни тестове за хепатит В и С в 4 града

PRINT
хепатит черен дроб

Безплатни тестове за хепатит В и С се провеждат днес в 4 града от страната (виж графика по-долу). На пресконференция в Бургас проф. Искрен Коцев изнесе данните на Световната здравна организация, според които в Европа има над 10 млн. нови случая на хепатит всяка година, като едва около 5% от хората знаят за своето състояние. Това води до късна диагностика, усложнения и над 1.4 милиона смъртни случая годишно от цироза и рак на черния дроб.

У нас вече се реимбурсира най-новото лечение на хепатит C, както в повечето европейски страни. Специалистите посочиха обаче, че към момента от лечението могат да се възползват само най-нуждаещите се пациенти и изразиха готовност да работят в посока осигуряване на достъп до терапията за всички пациенти. Ето и местата за безплатните тестове:

  • На 28 юли в Бургас (Морската градина, при Флората) от 16:00 до 21:00 ч. – скрининг за хепатит B и C
  • На 28 и 29 юли в Русе (УМБАЛ Русе, партер) от 08:00 до 19:00 ч. – скрининг за хепатит C
  • На 28 юли в Стара Загора (пред Общината) от 10:00 до 15:00 ч. – скрининг за хепатит B и C
  • От 1-ви до 15-и август във Варна (УМБАЛ „Св. Марина, ет. 11) – скрининг за хепатит C.

Проучване на Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания

Европейската асоциация на пациентите с чернодробни заболявания (ELPA) проведе проучване сред пациентски организации от цяла Европа, което цели да направи оценка на националните политики на отделните държави по отношение на вирусните хепатити. В проучването участват членове на ELPA от 23 страни от Европа.

Според проучването България е сред 14-те държави в Европа, които имат национални стратегии за борба с хепатита. В страната ни обаче за жалост, все още не е приета разписаната стратегия и понастоящем не се изпълнява. Тези първоначални данни бяха изнесени във връзка с отбелязване на Световния ден за борба с хепатита. Пълните резултати от изследването ще бъдат популяризирани от ELPA през октомври 2016 г.

Световен ден за борба с хепатита

Световният ден за борба с хепатита се чества ежегодно от 2008 г. насам с различни инициативи в цял свят, като по традиция „Хепасист” взема активно участие в  отбелязването на събитието. Тазгодишното послание на кампанията – “Елиминацията на хепатита – следващото голямо постижение” се реферира към публикуваният през т.г. доклад на Световната здравна организация, който поставя редица стъпки, които страните от Европа трябва да предприемат по пътя към елиминация на заболяването.

Хепатитът е едно от най-коварните заболявания, тъй като поради липсата на ясни симптоми мнозина не знаят, че са заразени. Хроничните хепатити В и С крият сериозни рискове от тежки усложнения – ако не бъдат третирани, могат да доведат до цироза и рак на черния дроб. Усложненията, вследствие на цирозата, могат да бъдат смъртоносни, a ракът на черния дроб е почти винаги фатален. Според Световния хепатитен алианс всеки ден от хепатит умират 4 000 души.

Click to rate this post!
[Total: 2 Average: 5]
Безплатни тестове за хепатит В и С в 4 града беше последно модифицирана от: януари 7th, 2019 Iliana Angelova
loading...