Безплатни тестове за хепатит С в Пловдив

PRINT
хепатит черния дроб цироза симптоми

Безплатна скринингова кампания за ранно откриване на хепатит стартира в УМБАЛ „Пълмед“, Пловдив. Тя ще се извърши от 15-ти август до 15-ти септември без предварително записване в Лабораторията по клинична микробиология, намираща се в ДКЦ „Пълмед“, съобщават от лечебното заведение. Изследванията за наличието на вируса ще се осъществят посредством скринингови бързи тестове, за направата на които е необходима капка кръв от пръста. Приемът на храна или течности не влияят на резултата, който е готов за 15 минути. При позитивен резултат е задължително да се извърши консултация със съответния специалист, за да се установи дали се касае за минала или актуална инфекция. Хроничната инфекция с хепатит С е сериозен риск за черния дроб. 

„Ако тест лентата покаже положителен резултат за наличие на вирус на хепатит С е необходимо задължително да се обърнете към специалист гастроентеролог, който да Ви назначи допълнителни изследвания за репликацията на вируса – HCV RNA и генотипизацията му. В зависимост от резултата на пациента трябва да се извърши биопсия на черен дроб, за да се стадира чернодробното заболяване и да се прецени последващото поведение. В наши дни разполагаме с медикаменти-директно действащи агенти, които ерадикират (унищожават) вируса от клетката в около 95% от случаите, дори и при пациенти с начална цироза. Важно е обаче хората да са информирани за начините на предаване на вируса, за да може да се предпазят навреме от заразяване. То се случва най-често по кръвен път– чрез кръвопреливане, замърсени инструменти и при венозни наркомании“, коментира д-р Никола Боянов, завеждащ отделение по гастроентерология в УМБАЛ „Пълмед“.

Хепатит С е сериозна инфекция, която се предава по кръвен път. Дълги години може да остане незабелязана, но в даден момент да се стигне до усложнения като цироза или рак на черния дроб. На този фон буди тревога констатацията, че не само пациентите, но и личните лекари не знаят достатъчно за хепатит С, за да насочват хората навреме към изследване. Това стана ясно наскоро от проучване на Световният хепатитен алианс. В него са били анкетирани хора, които се лекуват от хепатит C.

За повече информация: 032 607349;032 607308;032 607300.
При повишен интерес кампанията ще бъде удължена! Тя се осъществява в партньорство със Сдружение за борба с хепатита ХепАктив.

[Общо: 1    Средно: 3/5]
Безплатни тестове за хепатит С в Пловдив беше последно модифицирана от: май 25th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *