Безплатни прегледи за сезонни вируси във ВМА

PRINT
ВМА София

Военномедицинска академия организира безплатни прегледи и консултации за грип и сезонни вирусни инфекции при лица над 12-годишна възраст. Прегледите ще се проведат на 01 и 02 ноември 2018 г., от 09:00 до 14:00 ч., в кабинет 108 на Катедрата по инфекциозни болести.

За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 25 989 и 02/ 92 26 125. Не се изисква направление от личния лекар.

Защо грипът е опасен

Грипът е остро инфекциозно заболяване, което има способност да предизвика епидемия. Обикновено първите заболели са в края на октомври – началото на ноември, а пикът е през януари-февруари. Често протича с токсикоинфекциозен синдром и остър трахеит.

За разлика от обикновените респираторни вируси, грипът се свързва с висока смъртност, която се дължи най-вече на белодробни усложнения.

По-рано тази година стана ясно, че през зимата очакваме 4 щама на грип – Мичиган, Сингапур, Колорадо и Пукет. През 2017 г. доминиращият щам е бил от групата Б, когато 72% от случаите са били с него. Тази година специалистите очакват да доминира тип А, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. Прогнозите за грипните щамове, които ще доминират през актуалния сезон, се правят от Световната здрвана организация. На тази база се изработват и противогрипните ваксини.

4 вида грипни вируси ще ни разболяват тази зима

[Общо: 3    Средно: 2.3/5]
Безплатни прегледи за сезонни вируси във ВМА беше последно модифицирана от: октомври 30th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *