Безплатни прегледи за сезонни вируси във ВМА

PRINT
ВМА София

Военномедицинска академия организира безплатни прегледи и консултации за грип и сезонни вирусни инфекции при лица над 12-годишна възраст. Прегледите ще се проведат на 01 и 02 ноември 2018 г., от 09:00 до 14:00 ч., в кабинет 108 на Катедрата по инфекциозни болести.

За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на тел.: 02/92 25 989 и 02/ 92 26 125. Не се изисква направление от личния лекар.

Защо грипът е опасен

Грипът е остро инфекциозно заболяване, което има способност да предизвика епидемия. Обикновено първите заболели са в края на октомври – началото на ноември, а пикът е през януари-февруари. Често протича с токсикоинфекциозен синдром и остър трахеит.

За разлика от обикновените респираторни вируси, грипът се свързва с висока смъртност, която се дължи най-вече на белодробни усложнения.

По-рано тази година стана ясно, че през зимата очакваме 4 щама на грип – Мичиган, Сингапур, Колорадо и Пукет. През 2017 г. доминиращият щам е бил от групата Б, когато 72% от случаите са били с него. Тази година специалистите очакват да доминира тип А, заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести. Прогнозите за грипните щамове, които ще доминират през актуалния сезон, се правят от Световната здрвана организация. На тази база се изработват и противогрипните ваксини.

4 вида грипни вируси ще ни разболяват тази зима

[Общо: 3    Средно: 2.3/5]
Безплатни прегледи за сезонни вируси във ВМА беше последно модифицирана от: октомври 30th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *