Безплатни прегледи за рак на маточната шийка

PRINT
рак на маточната шийка

Университетската специализирана болница по онкологични заболявания (УСБАЛО) в София обяви безплатни прегледи и консултации за жени с доказан рак на маточната шийка. Инициативата е в рамките на половин месец. Започва на 15 януари и ще трае до 3 февруари. Поводът е Европейската седмица за борба с зпространено онкологично заболяване. Тя се отбелязва традиционно в края на януари.

От безплатните прегледи могат да се възползват всички пациентки с тумори на маточната шийка. В Онкологията те ще могат да се консултират с няколко специалисти – гинеколог, лъчетерапевт, а при необходимост и химиотерапевт.

За да се възползвате от тези прегледи, трябва да се запишете предварително на телефон 02/80 76 299. В Клиниката по лъчелечение консултации ще се извършват всеки работен ден без сряда от 9 до 10 ч. и от 14 до 15 ч. Визитите при гинеколог ще са всеки работен ден от 10 до 11 ч. При нужда от консултация с химиотерапевт, пациентите ще бъдат насочвани към такъв, като прегледите при него ще са всеки вторник от 13 до 14 ч.

Вижте още: Рак на маточната шийка – причини, симптоми и лечение

Как да се предпазим от рак на маточната шийка

Ракът на маточната шийка е вторият по честота злокачествен тумор, засягащ женските полови органи. Около 1100 жени в България всяка година се разболяват, а около 400 умират. Причина за него е човешкият папиломен вирус. Не всеки HPV е онкогенен. Почти всеки сексуално активен човек се е срещал в живота си с папилома вирусите, а повечето заразени успяват да се самоизчистят. Само някои от папилома вирусите са толкова агресивни, че да отключат рак.

Терапевтични подходи при различните групи цитонамазка

Ракът на маточната шийка е един от малкото видове, който би могъл да бъде предотвратен чрез скрининг и профилактични прегледи. Когато се установяват предракови състояния и се назначи ефективно лечение, може да се избегне развитието на заболяването. В България, за съжаление, само 40% от пациентките с този вид рак са диагностицирани в първи стадий. Във втори са около 20% и 40% са установени в късните 3-ти и 4-ти стадий, когато лечението на болестта е трудно.

[Общо: 3    Средно: 1/5]
Безплатни прегледи за рак на маточната шийка беше последно модифицирана от: януари 8th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *