Безплатни прегледи за рак на гърдата във ВМА Варна

PRINT
ВМА Варна

Безплатни профилактични прегледи на млечната жлеза ще бъдат извършени в МБАЛ-Варна към Военномедицинска академия. Консултациите ще се провеждат в периода 23-27.01.2017 г., от 13 до 16 ч., в ехографския кабинет на Отделението по „Функционална диагностика” на болницата, без предварително записване.

Кампанията е във връзка с нарастващата честота на заболяванията на млечната жлеза, а прегледите, включващи физикално и ехографско изследване, ще се извършват от доц. Румен Филипов, който е част от екипа на Клиника по Обща хирургия при МБАЛ-Варна към ВМА.

Ракът на гърдата е най-разпространеното онкологично заболяване при жените. Въпреки че вече жените след определена възраст имат право на профилактичен мамологичен преглед, все още профилактиката у нас не е на ниво. Това е причината много от случаите да се откриват в напреднал стадий.

Диагностиката на рака на гърдата минава през няколко етапа, казва проф. Иван Гаврилов, началник на Торакалната клиника в Специализираната болница по онкология в София (СБАЛО). Първо се снема анамнеза – лекарят изслушва оплакванията на пациента. Следва физикален преглед, назначава се ултразвук или мамограф. Ако се прецени, се назначава пункционна биопсия за цитологична верификация. Напоследък рутинно е въведена и пункционна биопсия за хистология. Така се изяснява с максимална достоверност вида на злокачественото новообразувание и се определя как точно да стане комплексното лечение включително и хирургичната интервенция. При операцията може да се приложи гефрирен подход (експресно изследване на патологоанатомичния материал). Пациентът е под анестезия, а в рамките на 20 мин. патологът отговаря това злокачествен процес ли е или не.

Наследствеността е рисков фактор при рака на гърдата. При 25-28% от всички болни с злокачествено новообразувание на млечната жлеза има данни за болни в рода. Това значи, че те са унаследили мутация на 13-та и 17-та хромозома, която ги прави по-уязвими за заболяването. Възможността да го развиват е по-голяма. Има различна степен на фамилна обремененост, като най-опасните са първа и втора степен, пояснява проф. Гаврилов. Пациенти, които са имали болни с тази диагноза в рода си, трябва стриктно да спазват принципите на профилактика и да се обръщат към медико-генетичните кабинети за консултация. При новозаболелите лечението трябва да е както при по-агресивните форми на рак.

[Общо: 7    Средно: 3.4/5]
Безплатни прегледи за рак на гърдата във ВМА Варна беше последно модифицирана от: април 12th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *