Безплатни прегледи за подозрителни бенки в редица градове

PRINT
меланом кожен рак

Безплатни прегледи за подозрителни бенки ще се проведат на 19 май 2021 г. за пореден път в рамките на кампанията Евромеланома, съобщиха от Българското дерматологично дружество. Целта е да се открият във възможно най-ранен стадий различни форми на кожен рак и то най-тежкият от тях – меланом. Линк към списъка с лекари за безплатните прегледи – по-долу, някои може да преглеждат и след 19 май.

Заради пандемията профилактичните прегледи за рак на кожата са намалели с 33% през 2020 г. Доц. Гриша Матеев, дерматолог и координатор на Евромеланома в България посочи, че в резултат около 1/5 от злокачествените меланоми в ранен стадий не са били диагностицирани. 

Дерматоскопията открива меланома дори когато той още е невидим

Повод за преглед при дерматолог са бенки или петна по кожата, които:

  • Променят размера, цвета и формата си;
  • Нарастват и са с неравни краища;
  • Сърбят много или кървят.

Рисковите фактори за възникване рака на кожата са свързани с генетиката, но и с продължителното излагане на слънце, особено в обедните часове на плажа, редовно използване на солариуми,  професии, свързани с работа на открито. Има и някои лекарства, които повишават вероятността да получите слънчево изгаряне като антибиотици от рода на тетрациклините, някои препарати за високо кръвно и диабет.

Антибиотици, хапчета против диабет и кръвно увеличават риска от слънчево изгаряне

Вижте къде може да се прегледате безплатно при дерматолог >>>

Дерматолози припомнят, че не бива да се прекалява с печенето на слънце, тъй като на плажа дори плътният чадър не осигурява пълна защита. Предпазното действие на слънцезащитните кремове започва около половин час след нанасянето им, като след два-три часа то отслабва. Влизането във водата и потенето отмиват предпазния слой. 

За да намалите риска от слънчево изгаряне и рак на кожата, носете предпазни дрехи, шапки с широка периферия и слънчеви очила с UV защита. За децата се предлагат дрехи с вградена защита от слънце.

Редактор Ина Дими

[Общо: 4    Средно: 2.5/5]
Безплатни прегледи за подозрителни бенки в редица градове беше последно модифицирана от: май 17th, 2021 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *