Безплатни прегледи за лаймска болест във ВМА София

PRINT
ВМА София

Военномедицинска академия София организира безплатни профилактични прегледи за лаймска болест. Те ще се извършват от специалистите от Клиника по „Инфекциозни болести”. Периодът на акцията е от 18 до 20 септември 2017 година, от 10 -13 часа.

Прегледите ще се осъществяват в самата клиника, намираща се в двора на ВМА. Входът е от страната на Факултета по дентална медицина към Медицински университет – София. За целта е необходимо да бъде направено предварително записване на телефон 02/ 92 25 989, от 9 до 14 часа.

Какво е лаймската болест и защо е толкова опасна?

Другото име на лаймската болест е борелиоза. Причинява се от бактерията Borrelia, която пък попада в човешкия организъм при ухапване от заразени кърлежи. Това е най-честата кърлежова инфекция.

Понякога в дните след ухапването на мястото се появява характерно червено петно, което се променя. Ако вдигнете температура, веднага трябва да се отиде на лекар. Освен това може да се чувствате отпаднали, да имате болки в мускулите и ставите. Дори да нямате симптоми, при съмнение може да се направи лабораторно изследване за антитела- Могат да се проверят стойностите на два вида антитела за лаймска болест – IgG и IgM. Така ще се разбере дали има активна инфекция.

Диагностицирана навреме, лаймската болест се лекува с антибиотици. Важно е да се открие навреме, понеже засягта не само кожата, но може да се отрази негативно на нервната система, ставите и сърцето. Възможно е дори да премине в хронична форма, макар че не винаги има оплаквания през цялото време. Между да протича на пристъпи, акто в периодите между тях  да липсват симптоми.

[Общо: 2    Средно: 4/5]
Безплатни прегледи за лаймска болест във ВМА София беше последно модифицирана от: март 24th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *