Безплатни прегледи за кожни алергии

PRINT

От 12 до 16 ноември тази година ще се проведе станалата традиционната, четвърта национална кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тази година кампанията е насочена основно към две групи: Професионални екземи при фризьори и козметици; Кожни алергични заболявания при деца.

Фризьорите са една от най-рисковите професии за развитие на професионални алергични кожни заболявания. Най-често фризьори и козметици страдат от екзема на ръцете. В своята работна среда те са в постоянен контакт с различни алергени (бои за коси, измиващи препарати, ароматни масла и др.). Проучвания доказват, че 70% от фризьорите са имали поне един епизод на кожни оплаквания във връзка с професията им.

Другата прицелна група са децата и различните кожни алергични заболявания сред тях. Съвременни данни доказват, че ранното откриване на деца с повишен риск от развитие на кожни алергии по-късно през живота е от съществена важност за професионалната им ориентация и профилактичните мерки, които да прилагат. Затова и през 2012 година акцентираме върху този аспект на кожните алергии.

Алергичните заболявания имат сериозно обществено и икономическо значение. Очаква се към 2015 г. всеки втори човек на планетата да страда от алергична болест. Кожата, осъществявайки непосредствения контакт на организма със заобикалящата ни среда е един от органите, които най-често са засегнати от алергични заболявания. Кожната алергия се среща при над 30% от активното население в развитите и развиващите се страни и е сред най-честите причини за временна неработоспособност. Близо 10 % от всички хора са страдали от екзема на ръцете – най-честото кожно алергично заболяване. Впечатляващи са данните за годишните загуби на индустрията поради кожни професионални заболявания – САЩ – 11 билиона долара/данни за 2010/,Европейски съюз – 5 билиона евро/за 2011г/

По традиция, кампанията е част от паневропейска инциатива на Европейската Академия по Дерматология и Венерология и ще обхване 7 големи дермато-венерологични клиники, съответно в София – УМБАЛ „Александровска“, ВМА, Токуда Болница, както и университетските кожни клиники в Пловдив, Стара Загора и Плевен, и Кожно-венерологичното отделение в Русе (там кампанията ще се проведе 1 месец по-късно). По време на кампанията пациентите ще бъдат консултирани и преглеждани безплатно, като при нужда ще бъдат провеждани и необходимите кожно-алергологични тестувания, отново без заплащане от страна на пациентите.

Желаещите да бъдат консултирани трябва да имат предварително записан час в някоя от участващите клиники на следните телефони:

02/9230511 – Кожна клиника, Александровска болница – София

02/9226355 – Военномедицинска академия – София

02/4034933 – Токуда Болница София

035/602268 – Университетска кожна клиника, Пловдив

042/664480 – Университетска кожна клиника, Стара Загора

064/886696 – Университетска кожна клиника, Плевен

0888594144 – Кожно-венерологичното отделение в Русе

Освен безплатните консултации, цел на кампанията е популяризиране на проблема за алергичните кожни реакции сред обществото и в медийното пространство, както и дискутиране на възможностите за диагностика, лечение и профилактика на тези заболявания.

Националната кампания се организира от Секцията по дерматоалергология към Българското дерматологично дружество (БДД) и е в рамката на „Helhy skin @t work“ кампанията на ЕPOS (European Initiative for the Prevention of Occupational Skin Diseases) в която участват 26 европейски страни.

СНИМКА: УИКИПЕДИЯ

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Безплатни прегледи за кожни алергии беше последно модифицирана от: април 17th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *