Безплатни прегледи за хепатит и глаукома в Стара Загора

PRINT
преглед глаукома

Безплатни прегледи за хепатит и глаукома ще се проведат в Стара Загора през октомври 2018 г. От 10 до 12 октомври в Стара Загора са обявени профилактични прегледи за установяване на глаукома. Прегледите за предназначени за хора над 60-годишна възраст, които нямат поставена такава диагноза. Кампанията се организира от Пациентска организация „Глаукома“ и Институт за здравно образование, със съдействието на Очно отделение на Болница „Тракия“. Посветена е на Световния ден на зрението, който тази година се чества на 11 октомври.

Прегледи за глаукома са без направление, но със записване

Задължително е записване на час на единния номер на кампанията – 070010126 (на цената на един градски разговор, според тарифния план за мобилни мрежи). Обаждания се приемат всеки работен ден от 10 до 17 ч.

Стара Загора е един от градовете, в които процентът на болните от глаукома е по-висок от средния за страната. Благодарение на профилактичните кампании, в които Болница „Тракия“ е редовен участник, ранната диагностика се е повишила значително.

Това дава шанс на болните да съхранят зрението си. По данни на НЗОК през 2016 г. новооткритите случаи на глаукома в Стара Загора са 526, през 2017 – 604. Общо 6784 са хората с диагноза „глаукома“, живеещи на територията на областта.

В риск са хората, в чийто род има болни от глаукома, жените, както и страдащите от диабет. Глаукомата води до необратима слепота, затова колкото по-рано се открие, толкова по-високи са шансовете за запазване на зрението.

Безплатни тестове за хепатит В и С в Стара Загора

Втората акция за същия град е с безплатно тестване за хепатит В и С. На 8 октомври 2018 г. (понеделник) в центъра на град Стара Загора – до паметника „Свети Георги Победоносец“ в парк „Александър Стамболийки“ (парк „Алана”), в интервала от 10,15 до 15,30 ч. ще се проведат безплатни скринингови изследвания за двата вида хепатит. Изследването става с капка кръв от пръста, а резултатите се получават на място след минути.

Акцията е част от кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание.

Инициативата ще стартира с официално откриване, което ще започне в 10:00 ч. и участие в него ще вземат г-жа Кръстина Таскова, член на Комисия по здравеопазването и народен представител от град Стара Загора, Живко Тодоров, кмет на Община Стара Загора, Гергана Микова, областен управител на област Стара Загора, д-р Златина Нанева, директор на РЗИ – Стара Загора, Теодора Стоименова, представител на АбВи България, представители на „Хепасист” и „ХепАктив”.

За участие в събитието са поканени проф. Йовчо Йовчев, дмн, изпълнителен директор на УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” АД, проф. двмн Иван Въшин, ректор на Тракийски университет – Стара Загора, както и други представители на местната власт.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Безплатни прегледи за хепатит и глаукома в Стара Загора беше последно модифицирана от: октомври 4th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *