Безплатни прегледи за гуша във ВМА София

PRINT
струма гуша базедова болест

Ендокринолозите във Военномедицинска академия София обявиха кампания за безплатни профилактични прегледи за гуша. Гушата е заболяване с уголемяване на щитовидната жлеза, което обикновено се причинява от недостиг на йод в храната. Щитовидната жлеза образува хормони, които участват в много и различни процеси на обмяната в организма. За да се протичат тези процеси без проблеми, тя се нуждае от неголеми количества йод. Тъй като организмът не може да произвежда сам йод, трябва да си го набавя с храната. Йодът обаче се среща в много малко хранителни продукти, затова много страни, включително и България, от години са въвели програми за йодиране на солта.

Консултациите за гуша във ВМА ще се провеждат на 26 и 27 септември 2017 г., от 13 до 16 часа в Клиника по едноскопска, еднокринна хирургия и колопроктология. Тя се намира на 6-ия етаж на болницата.

Пациентите ще се преглеждат само след предварително записване, което може да бъде направено на телефон: 02/ 92 25 910, от 09:00 до 14:00 часа.

Заболяванията на щитовидната жлеза са много разпространени сред възрастното население. Най-често срещани са понижената функция – хипотиреоидизъм, а също и автоимунното заболяване хашимото. В по-малка степен се среща хипертиреоидизмът – повишена функция, а също и Базедовата болест. Гушата е била много по-разпространена в България преди въвеждане на профилактиката с йодирана сол.

[Общо: 11    Средно: 2.5/5]
Безплатни прегледи за гуша във ВМА София беше последно модифицирана от: юли 31st, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *