Безплатни прегледи за глаукома в две болници

PRINT
глаукома катаракта

Две болници в София обявиха безплатни прегледи при глаукома – ВМА и Александровска. Ето повече за кампаниите и как може да отидете на консултацията без направление.

Офталмолозите във ВМА ще преглеждат цял месец

Във връзка със Световния ден за борба с глаукомата Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия организира кампания за безплатни прегледи. Специалистите ще консултират всеки работен ден в периода 5 – 29 март
от 14:00 до 17:00 часа, в кабинет № 207 в поликлиниката на ВМА.

За целта е необходимо да се запишете предварително на тел.: 02/92 26 190
– от 11:00 до 13:00 часа. Записването на часовете започва от 20 февруари и ще продължи до изчерпване на часовете. Не се изисква направление от личния лекар.

На 14 март от 15:00 часа в Аулата на ВМА, съвместно с пациентска организация „Глаукома“, ще бъде проведена и лекция по темата.

В Александровска ще консултират за глаукома от 10 до 16 март

По повод Световната седмица за превенция на глаукомата, от 10 до 16 март 2019г., в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на Клиниката по очни болести на УМБАЛ ,,Александровска”, от 11 до 17ч., ще се провеждат безплатни консултативни прегледи за глаукома, без направление по здравна каса. Записване на тел.: 02/9230 415, всеки делничен ден от 9.00 до 13.00ч.

На 12.03.2018г., от 14.00 до 15.30ч., в аудитория „Проф. Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на „Александровска“, специалистите на клиниката ще изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“. Входът е свободен.

Как се диагностицира и лекува глаукома?

Какво представлява глаукомата

глаукома причини

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др.

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите,  определят глаукомата като социално-значимо заболяване.

Специалистите препоръчват всички хора над 40 годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Безплатни прегледи за глаукома в две болници беше последно модифицирана от: февруари 27th, 2019 Iliana Angelova
loading...