Безплатни прегледи за глаукома в две болници

PRINT
глаукома катаракта

Две болници в София обявиха безплатни прегледи при глаукома – ВМА и Александровска. Ето повече за кампаниите и как може да отидете на консултацията без направление.

Офталмолозите във ВМА ще преглеждат цял месец

Във връзка със Световния ден за борба с глаукомата Клиниката по очни болести на Военномедицинската академия организира кампания за безплатни прегледи. Специалистите ще консултират всеки работен ден в периода 5 – 29 март
от 14:00 до 17:00 часа, в кабинет № 207 в поликлиниката на ВМА.

За целта е необходимо да се запишете предварително на тел.: 02/92 26 190
– от 11:00 до 13:00 часа. Записването на часовете започва от 20 февруари и ще продължи до изчерпване на часовете. Не се изисква направление от личния лекар.

На 14 март от 15:00 часа в Аулата на ВМА, съвместно с пациентска организация „Глаукома“, ще бъде проведена и лекция по темата.

В Александровска ще консултират за глаукома от 10 до 16 март

По повод Световната седмица за превенция на глаукомата, от 10 до 16 март 2019г., в Глаукомния кабинет на IV-я етаж на Клиниката по очни болести на УМБАЛ ,,Александровска”, от 11 до 17ч., ще се провеждат безплатни консултативни прегледи за глаукома, без направление по здравна каса. Записване на тел.: 02/9230 415, всеки делничен ден от 9.00 до 13.00ч.

На 12.03.2018г., от 14.00 до 15.30ч., в аудитория „Проф. Янко Добрев“ на II-ри хирургичен блок на „Александровска“, специалистите на клиниката ще изнесат лекция с мултимедийна презентация за пациенти на тема „Глаукома – превенция и поведение“. Входът е свободен.

Как се диагностицира и лекува глаукома?

Какво представлява глаукомата

глаукома причини

Глаукомата е хронично, дегенеративно заболяване, което настъпва безсимптомно и уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. С напредване на болестта настъпва загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Към рисковите фактори спадат повишено вътреочно налягане, съдови промени, хипертония, захарен диабет, напредване на възрастта, дебелината на роговицата, наличието на късогледство и др.

Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно във фаза на напреднало увреждане, когато голяма част от зрението е загубено необратимо. Сравнително високата честота и тежката инвалидизация на пациентите,  определят глаукомата като социално-значимо заболяване.

Специалистите препоръчват всички хора над 40 годишна възраст, независимо, че нямат оплаквания, веднъж годишно профилактично да изследват зрението си с измерване на очното налягане. Пациентите с глаукома е необходимо да посещават офталмолог веднъж на два-три месеца. Ранната диагностика и навременното лечение спомагат да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на болестта и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

[Общо: 1    Средно: 5/5]
Безплатни прегледи за глаукома в две болници беше последно модифицирана от: февруари 27th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *