Безплатни прегледи за глаукома в 13 града

PRINT
глаукома катаракта преглед

Около 20 000 души с глаукома у нас не се лекуват, защото не могат да си позволят медикаментите. Така те стигат до  инвалидизация и са заплашени от ослепяване, съобщи доц. Ботьо Ангелов от Александровска болница по повод Световната седмица за борба с болестта, която стартира днес, 12 март.

Около 80 000 души у нас страдат от глаукома, но някои не са диагностицирани, а други нямат пари за лечението, което се покрива само на 50% от касата. Болестта засяга мого млади хора между 35 и 40 г., като е втората причина в световен мащаб, която води до загуба на зрението. Националната пациентска организация, глаукомната асоциация и лекари офталмолози сега подемат иницативата да върнат 100-поцентната реимбрсация на медикаментите за глаукома. Болестта не може да се излекува напълно, но лекарствата спират прогресирането й. Експрертит са писали до премиера Борисов, здравнот министерство и касата с искане да се върне пълната реимбурсация на медикаментите. Касата не плащала и някои високотехнологични изследвания, необходими за окончателната диагноза. В някои случаи глаукома може да се развива и при нормално вътреочно налягне.

От днес в продължение на седмица 34 кабинета в 13 града ще преглеждат безплатно за промени на вътрочното налягане. Списъкът и условията са на www.glaucoma.bg.

СНИМКА:OCUNET

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Безплатни прегледи за глаукома в 13 града беше последно модифицирана от: април 18th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *