Безплатни прегледи при затруднено носно дишане

PRINT
носа бактерии инфекция запушен нос

Специалистите по ушно-носно-гърлени болести в „Софиямед“ обявиха, че провеждат безплатни профилактични прегледи за пациенти със затруднено носно дишане. Този симптом може да е свързан с много сериозни заболявания като сънна апнеа, наличие на полипи в носа, изкривена носна преграда, хипертрофия на сливиците и проблеми в мекото небце и други.

Прегледите ще се състоят на 26, 27 и 28 март. Приемното време е от 13:00 до 15:00 часа в кабинет 6 на ДКЦ „Софиямед“. Необходимо е предварително записване на телефони: 02/465 00 00; 02/465 00 02; 0895 555 444; 0895 555 442.

Носните полипи се образуват най-често в етмоидалните синуси и се нарастват към носната кухина. Така запушват носа, затрудняват дишането и при преглед се виждат като гроздовидни образувания. По своята същност те не са носни, а носно-синусни полипи. Това обяснява проф. Георги Едрев.

Етмоидалните синуси са образувани от 10-15 клетки като пчелна пита около орбитите и страничните страни на носа. При алергични пациенти дихателната лигавица се подува, секретира обилно и изпълва кухините на етмоидалните клетки, като дори образува малки кисти. Дотук заболяването е алергична хрема. В носа и синусите се образува бактериален възпалителен процес, оформя се хроничен синузит (етмоитит) и се образуват полипите. С други думи, наличието на алергична хрема и прибавянето на хроничен синузит е механизмът на полипозата. Веднъж образувани, те се спускат в носната кухина и заемат определен обем от нея. Около 25% от болните се усложняват с бронхиална астма.

Постоянно запушеният нос може да е хронична хипертрофична хрема. До нея често се стига при изкривена носна преградка. По-тежките случаи се лекуват оперативно. Някои хора употребяват в продължение на месеци и дори години съдосвиващи капки, които с течение на времето спират да действат.

Вижте още: Опасни ли са полипите в носа и ухото 

Капките за нос може да предизвикат медикаментозен ринит 

Постоянно запушеният нос може да е хипертрофична хрема

[Общо: 2    Средно: 3.5/5]
Безплатни прегледи при затруднено носно дишане беше последно модифицирана от: март 22nd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *