Безплатни прегледи при кардиолог за жени преди 8 март

PRINT

По повод Международния ден на жената – 8 март, на 06.03.2015г., в кардиологичните кабинети на ДКЦ «Алексадровска», ще се проведат профилактични безплатни прегледи за оценка на сърдечно-съдовия риск при жени.

Инициативата е организирана съвместно с работна група „Жени и сърдечно-съдов риск“ към Дружеството на кардиолозите в България с цел да се повиши информираността на дамите за причините и рисковете от сърдечните заболявания, да се насърчат те сами да контролират заболяванията и да ги профилактират, като се хранят и живеят здравословно. Доказано е, че >50% от намаляването на смъртността от коронарни инциденти се дължи на подобрен контрол върху рисковите фактори и само 40% – на съвременните терапевтични схеми.

Проблемът за сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) при жените е особено актуален за България, поради високата заболяемост и смъртност от тях, при висока обща смъртност и негативен прираст. По данни на Светвната здравна организация всяка година 8,6 млн. жени умират в света от ССЗ, повече от всички жени, които умират от злокачествени заболявания, туберкулоза, малария и СПИН. Рискът от ССЗ при жените е подценен, тъй като е общоприето становището, че те са защитени от естрогените.

Рискът скача след менопаузата

Грешната оценка идва оттам, че жените в млада и средна възраст, преди менопауза, са с по-нисък риск от ССЗ, но тази защита отпада след менопаузата и ако имат неконтролирани рискови фактори, са предразположени към сърдечно-съдови инциденти (сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт) и сърдечна недостатъчност. Още по-значим е фактът, че след менопаузата значително по-често се срещат артериална хипертония, захарен диабет, тютюнопушене, затлъстяване и дислипидемия.

Специалистите апелират към нежния пол за добро познаване, ограничаване или избягване на тези фактори, както и на прекомерна употреба на солени и мазни храни, обездвижване, тютюнопушене (особено в комбинация с контрацептивни медикаменти), злоупотреба с алкохол, психосоциален стрес, хормонални нарушения и пр. Това би могло да отложи или да предотврати възникването на ССЗ, както и значително да подобри контрола им.

При жените много по-често са налице съпътстващи заболявания, които могат да маскират симптомите на ССЗ. По време на профилактичните прегледи, целта на специалистите от УМБАЛ „Александровска“ и Дружеството на кардиолозите в България е да се открият жени с повишен сърдечно-съдов риск, при които биха могли да се предотвратят бъдещи сърдечно-съдови и мозъчни инциденти.

Прегледите ще се извършват в приемно-консултативните кардиологични кабинети на ДКЦ „Александровска“ (вляво от Арката), на 06.03 (петък), от 12.00 до 17.00 ч. Направления по НЗОК не се изискват. Записване от 13.00-14.00 ч., на тел: 02/9230 586 – м.с. В. Георгиева

 

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Безплатни прегледи при кардиолог за жени преди 8 март беше последно модифицирана от: май 25th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *