Безплатни прегледи при дерматолог за Евромеланома 2020

PRINT
меланом кожен рак

Кампанията Евромеланома ще се проведе за 15-и пореден път в страната ния като организатори традиционно са Българско дерматологично дружество (БДД) в партньорство с Европейската асоциация по дерматоонкология. Както и в предишни години ще има безплатни прегледи, но те няма да са фокусирани в един ден, а ще се организират поетапно от дерматолозите в различни градове. Пандемията от Covid-19 обърка обичайното провеждане на кампанията в цяла Европа. Тя ще се проведе през следващите няколко месеца.

Актуален списък на лекарите, които участват в Евромеланома 2020, ще намерите тук.

Основната цел на кампанията е да се повиши информираността на обществото относно злокачествените новообразувания на кожата. Важното е хората да свикнат навреме да търсят съвет от специалист дерматолог при всяко подозрително петно или променяща се бенка по кожата. Ракът на кожата може да се спре или предотврати с подходящи мерки. Това е най-честият вид тумор, но се поддава добре на лечение. Условието е да се установи в ранните стадии. Сравнително рядък, но и най-опасен е малигненият меланом. Открива се при хора от всички възрасти, също и при младите. 

Как да се пазим от кожен рак – съветите на дерматолога

Ето и няколко съвета от дерматолози, за да се предпазите от такива сериозни кожни заболявания, особено след като в наши дни повечето хора ходят на плаж през лятото интензивно, а някои и на солариум през зимата.

Първият съвет е свързан с редовното преглеждане на кожата. Ако забележите ново петно, бенка, които променят размера и вида си, изглеждат възпаление, с неравни краища са или кървят – веднага идете на лекар!

Има и по-малко агресивни тумори. Такива са например базоцелуларният и спиноцелуларният (плоскоклетъчният) рак на кожата. Въпреки това те също не бива да се подценяват.

Дерматоскопията открива меланома дори когато той още е невидим

Д-р Валерия Матеева, координатор на Евромеланома 2020 за България, сподели при старта на кампанията, че все повече хора се обръщат към дерматолог при промени по кожата си, и това е положителна тенденция, но още се срещат пациенти със занемарен  кожен рак, чиято диагноза е поставена много късно. 

Сред факторите, обуславящи появата на кожен рак, са генетиката, на второ място е нещо, което можем да контролираме – излагането на слънчева светлина (на ултравиолетово лъчение). Не толкова времетраенето на излагане увеличава риска от развитие на малигнен меланом, колкото тежестта на изгаряне, което е допуснато, особено в ранна детска възраст (под 7 г.), подчертава д-р Матеева. Освен това, е хубаво да се избягва солариума, който може да увеличи риска до 6 пъти. Много е важен имунитетът ни за преодоляване и обезвреждане на раковите клетки. През лятото непременно трябва да ползваме слънцезащитна козметика, най-добре – медицинска, от аптеката. 

Имунотерапии дават нови възможности за лечение на рак

Резултатите от миналогодишната кампания със 1167 прегледани пациента от 210 дерматолога в България показват, че около 30% от пациентите са имали сериозно слънчево изгаряне в детска възраст, което е основен рисков фактор за развитие на рак на кожата. Установени са около 200 лезии, които изискват проследяване или лечение. Сред тях 53 случая на кожни карциноми и 15 случая със съмнение за злокачествен меланом. От началото на кампанията през 2005 г. до днес в страната са осъществени над 26 000 профилактични прегледа.

[Общо: 5    Средно: 2.8/5]
Безплатни прегледи при дерматолог за Евромеланома 2020 беше последно модифицирана от: юни 22nd, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *