Безплатни консултации за сърдечна недостатъчност в Александровска

PRINT
доц. Добрин Василев

В периода 6 – 10 юни 2016г. специалистите от Клиниката по кардиология на УМБАЛ ”Александровска” ще консултират безплатно пациенти със сърдечна недостатъчност. Прегледи ще се извършват от 14.30 до 18.30ч. в приемния кабинет на клиниката (вход на ул. „Пенчо Славейков”, срещу баня „Мадара”), без направление по НЗОК. Желателно е пациентите да представят налична документация, свързана със заболяването. Предварителното записване е на тел. (02) 9230 339.

Сърдечната недостатъчност представлява най-големия проблем в кардиологията, тъй като често се явява краен стадий в развитието на повечето сърдечни заболявания – хипертония, исхемична болест, клапни пороци, кардиомиопатии, ритъмна патология, перикардит и др. Дължи се на невъзможност на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв, което да задоволи метаболитните и кислородните потребности на организма.

Симптомите на заболяването са лесна умора, задух, сърцебиене, отоци по долните крайници, ограничен физически капацитет, белодробен и/или системен венозен застой. Тези оплаквания се дължат на неадекватното кръвоснабдяване на различни органи и тъкани и на задръжка на течности.

„Честота на сърдечната недостатъчност нараства постоянно, особено сред хората над 75-годишна възраст, коментира доц. Добрин Василев – началник на кардиологичната клиника в УМБАЛ „Александровска“. Причините се дължат на застаряване на населението, високата смъртност, влошеното качество на живот и високите разходи за лечение. При липса на мерки, въпреки прогреса на медицината, прогнозата на сърдечната недостатъчност продължава да бъде неблагоприятна и около 50% от пациентите загиват няколко години след поставянето на диагнозата“, уточнява специалистът.

В УМБАЛ „Александровска“ се лекуват около 500 болни със сърдечна недостатъчност годишно. Клиниката по кардиология разполага с добре обучен персонал и с пълния обем съвременни интервенционални и устройствени методи за диагностика и лечение на заболяването. Специалистите са на мнение, че ранното диагностициране, обучението на пациентите и правилното лечение имат определящо значение за подобряване прогнозата и качеството на живот на страдащите от сърдечна недостатъчност.

[Общо: 2    Средно: 4.5/5]
Безплатни консултации за сърдечна недостатъчност в Александровска беше последно модифицирана от: май 27th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *