Безплатен скрининг за сърдечносъдови болести в София

PRINT
безплатни прегледи

Национална пациентска организация (НПО) ще проведе акция за превенция на сърдечносъдови заболявания в УМБАЛ „Св. Анна“ – София. Тя се организира на 27.06.2016 г. (понеделник) от 10 до 14 ч. в обособен кът във фоайето на централния вход на болницата. Инициативата се осъществява от Националната пациентска организация с подкрепата на УМБАЛ „Св. Анна“. Включени са измерване на кръвното налягане, на пулса и наситеността на кислород в кръвта с пулсоксиметър и оценка на риска от развитие на сърдечносъдови заболявания и възникване на предсърдно мъждене. При установяване на риск пациентът ще бъде насочен за допълнителен преглед към специалист кардиолог от лечебното заведение. На посетителите в болницата ще бъдат предоставяни информационни материали за запознаване със заболяването предсърдно мъждене.

Факултет „Предсърдно мъждене“ е най-мащабната кампания за откриване, консултиране и проследяване на пациенти с болестта на Националната пациентска организация. В рамките на Факултета, за пациентите са разработени обучителни материали, привлечени са общопрактикуващи лекари и кардиолози от цялата страна за консултиране на пациенти и за определяне на риска от заболяване и/или проследяване състоянието, в случай на назначена вече терапия. На сайта Университет за пациенти в секцията на Факултет „Предсърдно мъждене“ е включена подробна информация за рисковите фактори, симптомите, диагностиката, профилактиката, лечението, за усложненията, които могат да настъпят, ако заболяването не се контролира, както и инструкция за измерване на пулса в домашни условия.

Предсърдното мъждене (ПМ) е една от най-често срещаните аритмии и засяга близо 6 млн. души в Европа. Приема се, че то е главната причина за емболични инциденти, които в 75 % от случаите са мозъчносъдови – т. е. инсулт. ПМ е свързано също с повишен риск от сърдечна недостатъчност деменция и смъртност. Основните характеристики, които могат да насочат към търсене на ПМ са повишената сърдечна честота и неравномерната сърдечна дейност.

[Общо: 5    Средно: 4.2/5]
Безплатен скрининг за сърдечносъдови болести в София беше последно модифицирана от: юни 24th, 2016 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *