Безплатен скрининг за бебета в „Токуда“

PRINT
бебета

Безплатен ултразвуков скрининг на централната нервна система на новородени деца до 6-месечна възраст и недоносени бебета до 9 навършени месеца организира отделението по Неонатология на МБАЛ „Токуда Болница София“. Специалистите по Неонатология ще изследват чрез трансфонтанелна ехография мозъка на кърмачетата и ще правят цялостна оценка на здравословното им състояние.

Родителите ще бъдат консултирани и по отношение на храненето на бебетата и физическото им развитие.

„Трансфонтанелната ехография е утразвуков метод, който не е инвазивен и дава голяма информация на лекарите неонатолози за състоянието на мозъка на новороденото дете веднага след раждането и по-късно до затварянето на голямата фонтанела“, казва д-р Радка Масларска – началник на отделението по Неонатология на Токуда. Тя подчертава, че методът е напълно безвреден и щадящ, като същевременно показва развитието на мозъка, състоянието на мозъчните структури и наличието или отсъствието на патологични промени на централната нервна система – оток, кръвоизлив, аномалии и др.

Д-р Масларска въведе цялостна програма за скрининг на новородените деца в японската болница, който включва ултразвукови изследвания на централна нервна система, коремни органи, тазобедрени стави и на слуха. В конкретния случай консултациите са насочени към бебета, родени извън Токуда. Максималната възраст за провеждане на специализирания преглед при доносените бебета е 6 месеца, а за родените преждевременно – до 9 навършени месеца.

Прегледите ще се провеждат всяка последна събота на месеца между 10,00 и 14,00 часа в кабинета по Неонатология. От родителите няма да се изискват направления, но е подходящо да носят със себе си епикризи от предходни лечения на децата си, а също така предварително записан час на телефон: 02/403 4000. Първата дата на консултациите е насрочена за 26 януари 2013 година. През февруари и март датите са съответно: 23 февруари 2013 и 30 март 2013 година.

СНИМКА: ТОКУДА

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Безплатен скрининг за бебета в „Токуда“ беше последно модифицирана от: май 10th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *