Акция с безплатно мерене на кръвното за Деня на хипертонията, 17 май

PRINT
високо кръвно хипертония

За осма поредна година в България ще се проведе Национална кампания по повод Световния ден за борба с хипертонията – 17 май. Той се отбелязва за първи път през 2005 г. по инициатива на Световната лига по хипертония. Кампанията се организира с цел да се повиши информираността (а оттам и превенцията) на обществото за причините и рисковете на заболяването, което засяга все повече млади хора, а вече и деца.

На 17 и 18 май в градовете София, Пловдив, Русе, В. Търново, Ст. Загора, Плевен, Бургас, Хасково, Пазарджик и Варна от 10 до 16 ч. ще се проведе Национална кампания под мотото: „НОРМАЛНО КРЪВНО НАЛЯГАНЕ – НОРМАЛЕН СЪРДЕЧЕН РИТЪМ“. Тази година кампанията е с акцент върху предсърдното мъждене (ПМ), което е най-честото и най-рисково ритъмно нарушение, причинено в следствие на АХ. За света е около 1%, но с повишаване на възрастта (след 75 г.), честотата нараства на 10 %.

В 10-те града на публични места ще бъдат разположени пунктове, където гражданите ще се информират по проблемите на хипертонията с възможност за квалифицирани консултации за хипертоници, ще получат печатни материали със съвети за контрол и лечение на високо кръвно налягане и предсърдно мъждене. На място ще бъдат направени тестове за оценка на информираността.

Ще се измерва артериално налягане на желаещите с апарат ВР А200 Afib на Microlife, който разполага с уникална в света технология за откриване на предсърдно мъждене, без ЕКГ. Апаратът е предназначен за скрининг в домашни условия с цел проследяване ефективността на лечение на пациенти с хипертензия и/или с риск от предсърдно мъждене.

17 май, петък, 10-16 ч.

София – пред Народния театър на мястото на Мавзолея;

Пловдив – пред Община Пловдив, площад „Ст. Стамболов“

18 май, събота, 10-16 ч.

София – Южен парк от страната на бул. «Гоце Делчев»; Парк „Заимов“; пред Народния театър на мястото на Мавзолея; градинката срещу Халите;

Плевен – пред Община Плевен, площад «Възраждане» до фонтаните

Варна – вход на Морска градина, бул. „Сливница“

Пловдив – пред Община Пловдив, площад „Ст. Стамболов“

Велико Търново – пред Община Велико Търново, площад „Майка България“

Русе – срещу Съдебна палата Русе, площад „Свобода“

Бургас – ул. „Александровска“ пред РЗИ

Хасково – пред Дом на Техниката

Пазарджик – пред театър „К. Величков“, площад „Константин Величков“

Стара Загора – централен градски парк „Пети октомври“ до фонтана.

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Акция с безплатно мерене на кръвното за Деня на хипертонията, 17 май беше последно модифицирана от: март 27th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *