Акция с безплатни прегледи за глаукома в Александровска

PRINT
очни прегледи

По повод Световната седмица за борба с глаукомата, от 9 до 14 март 2015 г., в Глаукомния кабинет на Очна клиника на УМБАЛ ,,Александровска“ (ет. 4), ще се проведат безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде). Офталмолозите ще преглеждат всеки ден от 14 до 18 ч. Направление по НЗОК не се изисква. Телефон за записване: 02/9230 583.
Глаукомата е хронично, прогресиращо заболяване, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Като резултат с напредване на болестта се развиват характерните промени в зрителните функции: загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Глаукомата е сред водещите причини за настъпване на необратима слепота, като с напредване на възрастта се увеличава и честотата на заболяването. Лекува се медикаментозно, с лазерна терапия и оперативно. Целта на лечението е да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на заболяването и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане (ВОН).

От началото на 2015 г. в Очна клиника на УМБАЛ „Александровска“ функционират три нови апарата за диагностично уточняване и лечение на глаукома, изследванията с които са бързи, безкръвни и безвредни, и се заплащат изцяло от НЗОК. Пневмотомометърът е модерен и изключително точен скринингов метод за измерване на ВОН с въздух. Извършва се без анестезия. Оптичният кохерентен томограф или скенер на окото дава обективна количествена информация за наличието на най-ранни глаукомни промени. Селективната лазерна трабекулопластика е един от най-съвременните методи за лазерно лечение на глаукома.

На 10 март 2015 г., от 14 до 15.30 ч., в аудитория „Янко Добрев“ на ІІ-ра хирургия, по повод Световната седмица по глаукома, ще се проведе и научна сесия на Очна клиника – УМБАЛ „Александровска“ в партньорство с Националната асоциация по глаукома и Сдружение „Пациентска организация глаукома“. Мероприятието, на което ще присъстват лекари и пациенти, се състои от 3 презентации, представящи съвременните методи за диагностика и лечение на глаукома, както и съвременните грижи за глаукомно болните пациенти. Участват доц. Наталия Петкова (председател на НАГ), гл. ас. д-р Станислава Костова и гл. ас. д-р Чарита Ранкова (завеждащ I-во отделение на Клиника по очни болести в УМБАЛ „Александроска“).
Световната седмица за борба с глаукомата се провежда всяка година по инициатива на Световната асоциация по глаукома (WGA) и на Световната глаукомна пациентска асоциация (WGPA).

[Общо: 0    Средно: 0/5]
Акция с безплатни прегледи за глаукома в Александровска беше последно модифицирана от: февруари 26th, 2019 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *