8 упражнения за лечение на кокалчета на стъпалото

PRINT
кокалчета на крака лечение

Кокалчетата на палеца на крака или халукс валгус, както се наричат на медицински език, са неприятни, защото причиняват неестетична деформация, но също и болка при продължително ходене. По-често от тях страдат жените, но и мъжете понякога са засегнати.

Кои са причините за изпъкналите кокалчета?

Безспорно има елемент на наследственост, генетични особености, свързани с мека съединителна тъкан, склонност към плоско стъпало. Огромна роля играят обаче и обувките, които носим. Тесните, стеснени в пръстите обувки, високите токчета и нестабилна конструкция на цялата обувка. С годините при много хора се появява и плоскостъпие, което също влияе за деформацията на стъпалото.

Промените настъпват постепенно, затова рискът се подценява. Но когато забележим деформацията на палеца на стъпалото, обикновено тя е напреднала. Веднъж започнало, изкривяването на големия пръст става причина кокалчето да се трие в обувката по-интензивно. Това го възпалява и става причина то да се подува и зачервява. Болката е по-силна.

Важно е да се прави разграничение между болката в големия палец при подагра и при халукс валгус. При подаграта има повишена пикочна киселина, чиите кристали се отлагат около ставата на големия пръст на крака. Кризата настъпва изведнъж, а не постепенно както е при кокалчетата. Палецът е зачервен и боли така, че човек не може да стъпи нормално на крака. Тогава трябва да се обърнете към ревматолог или ендокринолог, който ще ви назначи подходящи изследвания.

Видовете плоскостъпие и проблемите, които създават

Лечение на кокалчетата

За лечение на кокалчетата на палеца има различни възможности – по-леките случаи може да се лекуват с лекарства и гимнастика. За по-тежките, когато деформацията пречи на нормалното ходене, има възможност за операция. Хирургичното лечение обаче невинаги е особено успешно, освен това възстановителният период е дълъг. В други страни се тестват нови, по-щадящи методи за операция. У нас обаче те се правят на много малко места и се заплащат изцяло от пациента (около 1000 лв. на крак).

Как се лекуват „кокалчета“ на стъпалото?

Първото, което трябва да направите, като стъпка от лечението, е да си осигурите удобно, дори ортопедични обувки, които оставят достатъчно място за пръстите. Има силиконови протектори за многократно ползване, които намаляват триенето и оттам болката. Може да се приложат медикаменти, противовъзпалителни лекарства като крем за локално мазане или като таблетки през устата (диклофенак, ибупрофен и др.). С хапчетата трябва да се внимава, те не се препоръчват за прием, по-дълъг от 5-7 дни.

Народната медицина препоръчва налагане на мястото с леко начукан зелев лист, нищо не пречи да опитате.

С най-голям ефект си остава гимнастиката, която раздвижва и отпуска сухожилията и мускулчетата, които държат палеца. Във видеото по-долу може да намерите няколко упражнения, които са лесни за изпълнение, дори когато гледате телевизия или говорите по телефона. Тази гимнастика се изпълнява с бавни, меки и плавни движения, те не трябва да причиняват болка.

Упражнение №1

Кракът е подпрян на външната си част, хващаме големия палец и леко го придърпваме напред. Повтаряме 10-ина пъти.

Упражнение №2

От същото положение хващаме стъпалото с едната ръка, а с другата движим леко палеца напред-назад.

Упражнение №3

Хващаме стъпалото с една ръка, а с другата меко натискаме палеца, колкото е възможно назад. Трябва да се усеща леко напрежение, но при болка спирате. Повтаряте 10 пъти.

Упражнение №4

Обхващаме палеца на крака с едната ръка – палецът на ръката е отгоре, а другите пръсти придържат големия пръста на крака отдолу. С палеца на ръката го притискаме леко надолу, колкото е възможно.

Упражнение №5

Хващаме големия палец на крака и го издърпваме навън. От това положение опитваме с мускулите на палеца да го върнем обратно, но не го пускаме от ръката. Целта е да се създаде напрежение в мускулчетата. Държим по 5-7 секунди – повтаряме до пет пъти.

Упражнение №6

Без помощта на ръцете се опитваме да разперим пръстите на краката, колкото е възможно. Задържаме няколко секунди, отпускаме. Повтаряме 10-ина пъти.

Упражнение №7

Без помощта на ръцете сгъваме бавно и плавно пръстите напред. Задържаме и отпускаме. Повтаряме няколко пъти.

Упражнение №8

Без помощта на ръцете се опитваме да движим само големия пръст надолу и нагоре.

[Общо: 10    Средно: 2.8/5]
8 упражнения за лечение на кокалчета на стъпалото беше последно модифицирана от: август 7th, 2020 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *