четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЯгоди, ядки и шоколад табу за деца до 3 г. - има...

Ягоди, ядки и шоколад табу за деца до 3 г. – има риск от алергия

Замърсената околна среда в градски условия вероятно е причина в кабинета на д-р Евтимия Солева, общопрактикуващ лекар в София, да пристигат все повече деца с алергичен ринит. Не всички случаи са свързани с алергия – може да става дума за хронична хрема. Нелекувано такова състояние обаче увеличава риска от други заболявания на дихателната система. Не бива да се предприема самолечение, въпреки че хремата се възприема като относително безобидно „заболяване“.

Ако детето няма температура, може да се приложат алтернативни подходи, казва д-р Солева, която често ги комбинира с традиционната медицина. 80% от острите ринити са предизвикани от вируси. Инфекцията обаче може да обостри и латентна алергия.

Първи мерки за алергичен ринит при деца

Като първа мярка тя препоръчва промивка на носа за отпушването му. В разтвора може да се добавят и шуслерови соли – минерални соли, разредени по хомеопатичен начин, които действат на ниво клетка. При бистър секрет в 50 мл физиологичен разтвор се слагат две таблетки сол номер 8, а след това във всяка ноздра по 3-4 капки. Това се прави няколко пъти на ден. За смучене д-р Солева препоръчва солите с номера 3, 4 и 8.

Добър ефект в практиката си имам и с хомеопатичния препарат ринитал, добавя тя. Той се дава 3 пъти дневно по една таблетка, но в продължение на поне 2-3 седмици и по-дълго. При остър ринит може да се дава и през два часа. Ако детето постоянно е хремаво, помага комбинацията от соли 3, 6 и 8, тя се дава три пъти дневно по три таблетки от всеки вид. За промивки при гъсти бели сополи е подходящ физиологичен разтвор – в 50 мл се разтварят две таблетки сол номер 6. Около 30% от хората носят бактерии в носоглътката си, които могат да ги разболеят при вирусна атака. Превантивно обаче антибиотик не се дава, казва д-р Солева.

Кои храни правят алергия при малките

Децата до 3 г. често са хремави, но не бива да се бърза с диагнозата алергичен ринит. Подозренията са по-сериозни, ако е налице известна фамилна обремененост – например майката или бащата страдат от някаква алергия. Предразположени са по-светлите руси деца и онези, които като бебета са страдали от атопичен дерматит. Някои теории свързват предразположението с факта дали малкото е захранено рано или не. Има и продукти, които не е хубаво да се дават на деца до 3 г. – ягоди, цитруси, ядки и шоколад. Къпини и малини, а също и мед също влизат в списъка на потенциалните алергени. Доматите, особено цветовете на растението, са дразнител. Една от малките пациентки на д-р Солева правела остра реакция заради контакта с домашните доматени насаждения.

С годините обикновено реакциите се успокояват. „Имам пациенти, които са много по-добре, когато не консумират храната дразнител. Петгодишно момиченце ми се похвали, че вече е добре, но е тъжна, защото не бива да яде шоколад“, разказва случаи от практиката си д-р Солева. Най-честият алерген е домашният прах. Храната за рибки, космите от домашни любимци – котки, декоративни зайчета, птички, също са дразнители. „Съветвам родителите да ограничават химията, която използват в домакинството. Например вместо да слагат омекотител в пералнята, да изплакнат дрехите още веднъж“, казва д-р Солева.

Свързани теми: Кашлицата при децата може да е и от стомаха

МАЙ: Астмата е нелечима, но съвременни терапии я държат под контрол

Кашлица и задух – какви са причините?

Ягоди, вино и сирене най-често правят уртикария

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -