четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСрещу хъркането помагат... компресиращи чорапи

Срещу хъркането помагат… компресиращи чорапи

Носенето на компресиращи чорапи през деня помага да спре хъркането през нощта, пише в. „Дейли мейл“. Пристягането на краката по този начин се препоръчва за лечение на разширени вени и предотвратяване образуването на кръвни съсиреци в краката след операция и по време на полетите на дълги разстояния. Основна причина за хъркането е сънната апнея.

Тя предизвиква паузи в дишането в продължение на десет секунди или повече, преди мозъкът да накара мускулите да освободят дихателните пътища. Причината е, че меките тъкани в гърлото блокират въздушния поток в белите дробове многократно през нощта.

Сега учените вярват, че компресиращите чорапи до коляното помагат да се намали отпускането на меките тъкан като пречат на натрупването на течности в тялото. Малко по мащаб проучване на 12 пациенти показва, че тази мярка наистина облекчава симптомите с над 30%.

Сънната апнея е доста разпространена, засяга около един на 25 възрастни, но мнозина не осъзнават, че страдат от нея. Събуждат се изморени, но не могат да си обяснят защо.

Причината е, че се нарушава фазата на дълбокия сън с многобройните прекъсвания на дишането. Сънната апнея се съпровожда от силно хъркане, което е последвано от задъхване. Състоянието увеличава риска от сърдечна недостатъчност, инсулт и диабет.

Рисковите фактори са наднормено тегло, менопауза (хормоналните промени могат да доведат до отпускане на мускулите в гърлото) и лекарства като хапчета за сън.

Основното лечение е с помощта на нещо като маска – устройство за непрекъснато положително налягане на дихателните пътища (CPAP). То осигурява доставка на сгъстен въздух по време на сън, за да се предотврати затваряне на дихателните пътища.

Макар че тези устройства са много ефективни, много хора ги намират неудобни за носене. Близо половината хората спират да ги използват.

Чорапите предотвратяват натрупването на течност в тъканите през деня, което се получава поради наднорменото тегло или заседналия начин на живот. През нощта тя се оттича към главата, когато човек е в легнало положение. Течността се събира около гърлото, притиска тъканите и задейства сънната апнея.

Сега в университета на Торонто, Канада, стартират ново проучване с участието на 50 пациенти. Половината от тях ще носят компресиращи чорапи до коляното през деня в продължение на две седмици, а другата половина няма да носи. След това лекарите ще оценят промяната в крака и обема на флуидите, степента на сънливост през деня и бодростта, а също и цялостното качество на живот.

Учените разкриха освен това, че сънната апнея увеличава желанието да се консумират въглехидрати. В САЩ изследвали 55 пациенти и установили, че при хората с това състояние е два пъти по-вероятно да получат силен глад за въглехидрати като бисквити и хляб. Половината от болните имали още диабет тип 2. Предишни изследвания показали, че диабетиците с тип 2 често имали силно желание да хапват въглехидрати, затова учените искали да проучат, дали това е свързано с качеството на съня.

Резултатите са представени на провела се наскоро конференция на Американската академия за медицина на съня. Засега още няма обяснение за връзката между апнеята и прекомерният апетит. Една от теориите е, че многобройните събуждания през нощта нарушават нивата на хормоните, които регулират глада.

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -