петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноНова загадъчна болест мори като СПИН

Нова загадъчна болест мори като СПИН

Мистериозна болест, чиито симптоми приличат на СПИН, е повалила доста хора хора в Азия. Вече са регистрирани болни и в САЩ, съобщава списание „Тайм“. Най-много са случаите в Тайван и Тайланд. Болните стават беззащитни срещу бактерии и други микроби, които ги разболяват. Подобно на СПИН и новата загадъчна болест води до имунодефицит. Засега няма данни тя да е заразна, макар че учените не са разкрили механизма, по който тя се предава.

Според медиците това е нова форма на придобита имунна недостатъчност, която не се предава по наследствен път. Средната възраст на болните е около 50 г., като съобщените случаи са от 2004 г. насам.  Проучването е проведено под ръководството на Сара Браун от щатския институт по алергии и заразни болести съвместно с учени от Тайван и Тайланд.

Една от пациентките е 62-годишна американка от виетнамски произход. Тя страдала от висока температура и инфекциозно възпаление на костите. Жената отслабнала много, измъчвали я още силно главоболие и световъртеж. Лекарите установили, че организмът на болната по неизвестна причина изработва антитела, които блокират интерферон-гама – вещество, което се бори с инфекциите. Първите предположения са, че заболяването е свързано с генетическо предразположение и фактори на външната среда, вероятно вируси или бактерии.

СНИМКА: АОК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -