четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеСемките на чушките не са вредни, но все пак не ги яжте...

Семките на чушките не са вредни, но все пак не ги яжте много

Семената на зеленчуците и плодовете в концентрирана форма повтарят хранителния им състав и имат много по изразени биологични свойства и ефекти. Те са богати на белтъчини, мазнини и въглехидрати, на витамини, както и на важни макро- и микроелементи, на антиоксиданти. По принцип семките на най-разпространените у нас видове зеленчуци и плодове могат да се консумират почти без никакви ограничения.
Семената на най-популярните в България сортове чушки – червена и зелена капия, сиврия, чарбаджийски и други по-сладки сортове, по традиция се отделят при предварителната подготовка на зеленчука за салати и готвене.

Отвара от семената срещу висока кръвна захар

Няма да е грешка и не е вредно, разбира се, ако няма някакви здравословни проблеми (като непоносимост, стомашно-чревна дисфункция и други) посочените сортове чушки да се консумират със семките. Даже отвара от семена на чушки може да се ползва в комбинация с други диеотологични препоръки за намаляване на нивото на кръвната захар.

По отношение на по-лютивите и пикантни сортове чушки трябва да се подхожда индивидуално, според поносимостта на всеки един конкретен човек. Причината е, че семената им са богати на капсаицин и други вещества, придаващи лютивия вкус на зеленчука. При по-силно пикантните сортове и една семка може да има много силен ефект. Иначе като цяло за много семена медицината няма никакви особени предупреждения.

Разбира се, трябва да се има предвид, че ако семките се поглъщат цели, обвивката им пречи и не може да се осъществи резорбция на съдържащите се в тях вещества – хранителни или токсични.

С по-голямо внимание трябва да се подхожда при консумацията на цели ябълки. Въпреки положителните свойства на ябълковите семки – съдържание на пектин, йод и други хранителни биологични съставки, в тях се открива и амигдалинов гликозид, който има цианидоподобно действие. Затова се препоръчва бременни, кърмачки и деца да не консумират семки от ябълки. А за останалите за приемлива доза да се смятат семките от една узряла ябълка.

Няма токсични съставки в семена от диня, тиква, грозде, круши и др., но е добре все пак да се приемат в умерени количества, като предварително добре се сдъвчат. Повлияват добре перисталтиката поради съдържащите се в тях баластни и други биологично активни вещества, с което се създава даже предпоставки за профилактика на възпалението на апендикса. Но, разбира се, при поглъщане на цели семена хипотетично е възможно някое от тях да попаднат в апендикса и да стане причина за неговото възпаление.

Д-р Митко Ригов диетолог

 

Д-р Митко Ригов, диетолог

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -