петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаНиската кръвна захар е заплаха за сърдечен пристъп

Ниската кръвна захар е заплаха за сърдечен пристъп

Обикновено се говори главно за опасността от повишената кръвна захар. Падането й под нормата (хипогликемия) обаче също е свързано с рискове. Може да доведе до нарушаване на ритъма на сърцебиене, което заплашва със сърдечен пристъп.

Често е трудно да се определи истинската причина за проблема, особено при пациенти с диабет тип 2 или заболявания на сърцето. По думите на Саймън Хелър, професор от университета в Шефилд, понижените нива на кръвната захар през нощта провокират продължителни периоди на забавено сърцебиене, пише Business Strandard. В резултат кръвта не постъпва в достатъчна степен в сърцето.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
При сънна апнея кръвната захар се повишава
Пенсионер се излекува от диабет с 12-минутна тренировка
Със 7-дневна диета в Германия нормализират кръвната захар
Просто изследване на кръвна захар не стига да се открие диабетът

Дадените изводи са направени след постоянно проследяване на нивата на кръвната захар в комбинация с електрокардиограма при група доброволци. Наблюдението продължило една седмица. В експеримента участвали възрастни диабетици, които имали и усложнения със сърцето. Оказало се, че у повечето хора през нощта кръвната захар падала. Това продължавало няколко часа.

Сега при диабетиците се обръща внимание главно на повишената кръвна захар. Ниските й нива почти не се проследявали. По думите на проф. Хелър установеното от неговия екип явление може да е обяснението защо млади хора без каквито и да е хронични проблеми със здравето, умират неочаквано от усложнения на сърдечно-съдовата система.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -